Първа лига ще е пътуваща трупа, но е за добро

Пловдивско дерби в Бургас, Черно море в Каварна, Дунав - в Разград... Но след година ще има ефект

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 20 Юли 2016
0
1358
Lap.bg

Първият сезон на новата Първа дивизия в родния футбол е съвсем близо. Той ще е исторически не само заради смененото име на първенството. Не само заради формата с редовен сезон и плейофи.

Това е и първият сезон, в който поне на стартовото стъпало не бяха направени компромиси с инфраструктура и повечето от клубовете ще посегнат към оправянето и. Не може да говорим за добър футбол, когато нямаме стадиони, терени и елементарни условия.

Та в петък, 29 юли, стартира новата Първа професионална лига.

Локомотив (Горна Оряховица) приема Нефтохимик в мач на новаците. В Пловдив, на "Лаута".

Да, в Пловдив. Защото стадионът на Локо в Горна Оряховица ще бъде ремонтиран основно, за което ще идат над милион лева, отпуснати от община и централна власт.

Догодина арената ще е готова - независимо дали клубът ще е в Първа или Втора дивизия, стадионът си е отлична база за правене на футбол в града.

В петък вечер ЦСКА приема Славия на "Българска армия", но във втория рунд "белите" домакинстват на Берое на "Васил Левски".
Стадионът в "Овча Купел" също затваря врати поне до ноември, когато трябва да грейне с осветление, както и след ремонти на трибуни и пространства около основната чаша.

Е, да успееш да докараш нещата дотам, Венци Стефанов и Славия да сложат осветление, не е ли вече една точка за успех на БФС? Това в кръга на шегата, но е похвално, че догодина и на този стадион ще се играят късни мачове.

Връщаме се на първи кръг.

Ботев срещу Локо, дербито на Пловдив. Ще се играе в Бургас... Решението е разумно, защото 1/4 от населението на Пловдив вероятно тогава е по Черноморието, та стадионът ще си се напълни с лекота.

Арената на Ботев в Коматево няма необходимото осветление за късни мачове и се очаква до края на септември това да е поправено. Съвсем отделен въпрос е, че това е тренировъчна база и клубът принципно не би трябвало изобщо да играе там, защото липсват условия като подстъпи, нормален гостуващ сектор и т.н., но... пак е нещо - ще има поне осветление.

Пак в първия кръг Дунав ще се завърне в елита с домакинство на друг новак - Верея, но ... в Разград. Стадионът в Русе също ще бъде ремонтиран основно, с подмяна на терен, поправка на трибуни и монтиране на осветление.

Във втория рунд пък Черно море приема Монтана в Каварна, защото и "Тича" хлопна кепенците това лято, за да бъде променен към по-добро - осветление, подмяна на терена (крайно необходима) и т.н.

В третия кръг пък Монтана след две гостувания ще е домакин най-сетне - на Локо (Пд) в Ловеч. Просто и стадионът в Монтана е в ремонт, слага се осветление и се подменя игрището.

Калкулираме: шест от 14 клуба в елита няма да играят на собствените си стадиони поне в първия месец от първенството.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията