От евроидиоти до евроджуджета

България в турнирите на УЕФА е вече някъде до Малта и Гибралтар

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 22 Юли 2016
0
2100
Lap.bg

Евроидиоти - дума, която получи значимост у нас след поредния провал на някой от двата гранда в турнирите. Тя се роди след мача Антверп - Левски преди 27 години, когато "сините" изпуснаха преднина от 3:1 за няколко минути в края.

Оттогава не бяха Олимпия, Аалст, Беверен, Мура, Зимбру...

Но какви времена дойдаха, а? Вече не можем да бъдем евроидиоти, защото така или иначе всеки наш отбор е аутсайдер в европейските турнири (изключение е Лудогорец, който и занапред в този материал ще си остане изключение).

Букмейкърите даваха шансове на Левски да елиминира Марибор - около 1:2,7. Преди първия мач. Тогава за словенците ставката за крайна победа бе 1:1,4.

ХИК - Берое. Подобна история, малко по-изравнени коефициенти.

Славия срещу Заглембе в първия рунд на Лига Европа? Отчайваща работа, нашите бяха твърд аутсайдер.

Въпреки, че и Словения, и Финландия са след България в ранглистата на клубните коефициенти на УЕФА (ние сме 29-и).

И какви евроидиоти тогава? Оказва се, че евроидиоти вече са онези, които не успяват да се справят с родните отбори.

Сигурно тук вече си казвате - много негативизъм, много нихилизъм... ОК, спираме със съжденията, ето ви фактите.

В евротурнирите пет години са периодът, който се взима при формирането на коефициентите. Пет сезона назад - това е активът, който ти прави профила в класациите на УЕФА с поставени и непоставени, намира ти мястото.

Е, нека вземем петте последни години на българските тимове в турнирите.

ЦСКА, най-успелият ни отбор като статистики в Европа, има три участия за периода. Три отпадания, без елиминиран съперник. Една загуба и пет равенства, ако трябва да броим и това, което в предварителните кръгове си е точно 2,5 точки.

Левски, другият роден гранд... Мъка и там. Изиграл е 8 мача в Европа, няма елиминиран съперник от четирите. Записал е все пак 2 победи, има и 3 ремита и 3 загуби.

Идва Берое с внушителните 10 европейски мача за последните 5 сезона. В тях дори са елиминирани два тима - Атлантас от Литва и Радник от Босна и Херцеговина. 3 победи, 4 ремита и 3 загуби.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията