Не се смейте. Ню Йорк си има дерби

Да, изиграли са само пет мача помежду си, но феновете вече си имат вражда и се бият

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 22 Юли 2016
0
1112
GETTY IMAGES

Не се смейте... поне не с глас. Ню Йорк си има дерби на футбол, или както биха ви казали там - на сокър.

В неделя Ню Йорк Ред Булс приема Ню Йорк Сити в шестата среща между тези два "непримирими" съперника.

Какво замесва тестото на едно противоборство до това да втаса то като дерби?

Градска чест, това е един от базовите елементи - тук го има. Двата тима от двете страни на река Хъдзън опитват едновременно да запалят града по европейската игра, но и да спечелят надмощие в него. Ред Булс има предимство, далеч по-старият клуб е.

Горещи сблъсъци, ненавист на привържениците, градена години наред и минала през моменти, останали в паметта и фолклора.

Ето такива неща. Кое от тях е валидно в този случай?

Пет мача - това е цялата история на противниците един срещу друг. Четири пъти би старият тим - Ред Булс, като през май го направи със 7:0. Но последният успех отпреди месец бе за Сити - 2:0.

Но има едно нещо, което вече очертава контурите на дерби в европейския вариант, който сме свикнали да възприемаме.

Феновете се бият. Да - точно е написано, не е от жегите и не ви се привижда. Бият се.

Миналата година на първия мач на двата тима на стадиона на Ред Булс, арестуваните бяха четирима. Сбиха се на трибуните, все едно гледате дерби от Аржентина. Тази година имаше нов сериозен конфликт с удари и ритници, още на входовете. Това е необяснимо за вас, нали?

В Щатите. Фенове на сокъра. Се бият.

"Американската спортна култура попива и фетишизира най-лошото от английската - пише анализаторът Джей Кан. - Отегчен от много от непроменливите събития в традиционните спортове, които поколения наред следят пред телевизора, може и да е дошло времето на ново "порно", ново "забавление" - да гледаш, или дори да се включиш в битката на пиещи бира и изглеждащи като гамени футболни (сокър) фенове. Така или иначе вече го имаме в американския футбол..."

Оказва се, че аудиторията на сокър клубовете от МЛС далеч не е само от латино колониите, сръбските, полските, ирландските и италианските корени в Щатите. Не, и местните възприемат мачовете, защото там се оказва забавно, пие се бира и дори се стига до конфликти.

Та в неделя Ню Йорк чака дерби, което става все по-интересно за местните. Ще се предава по няколко канала, ще се гледа доста добре като тв аудитория и се очаква спектакъл. И не само, защото Сити е първи, а Ред Булс - трети в класирането.

Не - кажете го тихичко, ако искате и се посмейте.

Ню Йорк си има вече дерби със заряд и вражда, а и по някой друг разбит нос.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията