Сълзите на Феномена и великата битка в Италия през 2002-ра

Как Интер се срина край Колизеума, а Ювентус си върна титлата

Sportinglife
Sportinglife 11:40 ч., 23 Юли 2016
0
3467
GETTY IMAGES

Годината бе на големи промени в италианския футбол. Рома бе шампион едва за трети път в историята, а празненствата през лятото на 2001-ва във Вечния град бяха безкрайни.

За втори пореден сезон титлата отиваше в столицата, тъй като година по-рано Лацио бе отнесъл скудетото от ръцете на традиционните три раирани тигъра - Ювентус, Милан и Интер.

Сезон 2001-2002 г. се очертаваше да е ответен удар на тризъбеца, като Интер чакаше титла от 1989-а и ако не я спечелеше, това щеше да е най-дългият период без първи място в историята на клуба. Затова и атакуващото дуо Кристиан Виери - Роналдо се очертаваше да е голямата надежда за интеристите.

Другата се казваше Ектор Купер - треньор, взет от Валенсия, с който бе стигнал и загубил два финала в Шампионската лига.

Ювентус смени Карло Анчелоти въпреки огромната му популярност сред тифозите, но донесъл единствено две втори места - недостатъчно добро за стандарта на този клуб. Замени го Марчело Липи, завърнал се след златната ера, която бе донесъл на Юве през 90-те. Зинедин Зидан бе продаден на Реал през лятото, но какви играчи дойдоха!

Джанлуиджи Буфон, Лилиан Тюрам, Павел Недвед, Марсело Салас...

Сезонът започна с удивителната серия на Киево, абсолютен дебютант в италианския елит, който бе първи в класирането след шестия кръг. Е, нататък формата на тима си дойде на мястото, но все пак - "летящите магаренца" завършиха пети, което бе невероятно постижение.

Интер през март сякаш бе капарирал титлата. Победи над Рома и Фиорентина, както и сладък триумф с 1:0 над Милан в градското дерби поставиха отбора на Купер в позиция, от която златото изглеждаше сигурно.

Но април промени картинката. Шокираща домакинска загуба от Аталанта бе последвана от драматична точица, измъкната на терена на Киево с гол в последните секунди.

В същия този следобед Ювентус спечели с 1:0 адски мъчно гостуване на Пиаченца, като Недвед забоде топката като торпедо във вратата в 88-ата минута. Рома се провали - не успя да бие изпадналия вече Венеция и загуби две точки, които можеха да го пратят на върха.

Юве надуши кръв...

Но Интер трябваше още веднъж да загуби до края, за да стане тимът от Торино шампион.

Преди последното раздаване на картите на 5 май, феновете на три отбора се събудиха с мечта за титлата. Интер водеше с 69 точки, Ювентус имаше 68, а Рома бе трети с 67.

Лидерът гостуваше на Лацио, знаейки, че само победа му гарантира титлата. Реми и евентуална победа на Юве при визитата на Удинезе би пратило "старата госпожа" на върха. Равенството стигаше за изпреварване на Рома дори при победа на римляните като гости на Торино заради предимство в преките двубои. Но ако Интер загубеше, а Юве не победеше, "вълците" щяха да захапят титлата с победа заради предимство пред "старата госпожа" в дуелите (0:0 и 2:0).

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията