Цървена звезда - Щастлива звезда за Разград

Двата европробива на Разград минаха през триумфи над шампиони на континента

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 25 Юли 2016
0
944
GETTY IMAGES

Цървена звезда - името някога значеше "гранд на европейския футбол". Европейски шампион. Клубът на Джаич, Пикси, Синиша, Просинечки, Люпко и останалите, който бе нежелан съперник в турнирите дори от клубове като Милан и Реал.

Като казахме Милан...

Знаете ли историята, а вече има и филм по нея, за това как великият Милан на Саки можеше и да не стане чак толкова велик? Този отбор спечели 3 европейски купи за 8 години, а общо за периода вдигна 10 трофея. Нарекоха го Безсмъртните на Саки.

Но всъщност мъглата в Белград и един немски рефер, както и безумните правила на УЕФА, дадоха старт на тази доминация. На осминафинала през ноември 1988 г. Милан и Звезда направиха 1:1 в Милано, а на реванша след 59 минути игра сърбите водеха с 1:0. Гостите бяха с 10 души, след като Пиетро-Паоло Вирдис бе изгонен. Милан вървеше към отпадане.

На другия ден следобед Дитер Паули - защото той бе съдията, разреши двата тима да излязат с различни стартови състави и мачът се игра от първата минута, а не се доигра, както би се случило днес. Милан пусна Гулит, оставен на скамейката ден по-рано, а сърбите бяха гроги. 1:1, дузпи и Милан продължи.

Кратка лирическа отправка...

Днес някогашното страшилище гостува в Разград и това вещае... само добри неща за Лудогорец. Двубоят е от 21 ч, а реваншът - след седмица в Белград.

Съвсем кратката европейска история на тима на собственика Кирил Домусчиев е белязана от 2 победи над европейски шампиони - но и двете са отправна точка за пробиви в турнирите!

След успехи над ПСВ и в двата мача на старта на груповата фаза в Лига Европа през 2013-а, Разград стигна осминафинал напролет. След инфаркното 1:0 и дузпите, спасени от Козмин Моци срещу Стяуа, Лудогорец игра и спечели 4 точки в групите на Шампионската лига.

Днес отново го чака европейски шампион, като победата срещу него и елиминирането на Звезда би значело европейски футбол поне до Нова година. Дори отпадане в следващия рунд на Шампионската лига би значело попадане директно в групите на Лига Европа.

Биеш шампион на континента, правиш страхотно представяне в Европа - мотото на Лудогорец. Ето защо Звезда може да се окаже щастливият талисман за българския шампион.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията