Лудият, който нарече Марадона "дебелак"

Историята на аржентинския вратар-дивак Уго Гати

Sportinglife
Sportinglife 13:15 ч., 29 Юли 2016
0
5931

11 септември е голяма дата в световната история.

През 2001-ва самолети се забиха в Световния търговски център в Ню Йорк и убиха хиляди в най-ужасно реалната трагедия, която дори гледахме по телевизията.

На същата дата през 1973-а преврат свали от власт в Чили Салвадор Алиенде, което е смятано за ключов момент в историята на цяла Южна Америка.

На 11 септември 1988-а Уго Гати се изстреля срещу атакуващия Силвиано Масиел, размина се комично с топката, а нападателят вкара.

Бока Хуниорс загуби с този гол от новака Депортиво Арменио в първия кръг на аржентинското първенство. Това бе последният ден, в който 44-годишният тогава Гати сложи ръкавиците в професионален двубой.

Роден през август 1944-а, Гати играе като полеви играч в юношеските си години във футбола. Но идол му е вратарят на Ривер Плейт Амадео Карисо. Той е първият в страната, който напуска редовно наказателното поле. Освен това има "магнитни ръце", както пишат вестниците в Аржентина.

Немалко вратари в Южна Америка са признавали, че са градили стила си по неговата игра - Чилаверт, Кампос, Игита. Сред тях е и Уго Орландо Гати.

С гордост рано понася прякора си - Лудия. Изнася топката с крака, понякога дори жонглира, дразнейки феновете на съперника. Излиза смело, скача в краката на нападателите, а и е невероятен на дузпи - спасил е над 25 в кариерата си.

Трибуните лудеят, когато тръгва да лъже нападател, дори опитва да им прекарва топката през краката или да ги прехвърля, а грешка означава сигурен гол във вратата му. Но го обичат, защото... е луд. Като тях.

През 1964-а Гати подписва с Ривер, като става конкурент за мястото на вратата с идола си Карисо. За четири години играе 77 пъти за гранда, като го викат и в националния - но успява да пази само 18 пъти на Аржентина.

През 1966-а е извикан за световното в Англия, но е резерва на Антонио Рома. Вестниците в страната пишат: титуляр е Тарзан, резерва - Лудия. Един от 18-те му мача за националния е контрола срещу Унгария през февруари 1977-а. Не победата с 5:1 е най-паметният миг от нея. Дебютира Диего Армандо Марадона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията