Старт или рестарт... поне най-накрая да говорим за футбол

Около родните отбори и първенство цяло лято темите не бяха свързани с играта

Динко Гоцев
Динко Гоцев 11:35 ч., 29 Юли 2016
0
683
Lap.bg

Стартът е днес - първенството започва. За по-старите и все още интересуващи се от футбол запалянковци този ден означава много.

Чакахме го цяло лято, тръпнехме за първия мач на любимия отбор, изчитахме по няколко пъти всичко из вестниците преди началото.

Днес започва един шампионат, който някак отдавна спря да вълнува чисто футболно народа.

Сещате се за какво ми е думата, нали? Някак не се обсъжда пред блока, в градинката или на касите на стадиона най-важното - играта, играчите, головете, очакванията.

Темата за това кой е ляво крило на "Армията" и кой е новата деветка на Левски, кои са талантите, които ще изгреят в Ботев и Пирин...  Какъв ти футбол? Преди първенството това лято се говори за всичко друго, но не и самата игра.

Имахме промяна на схема и структура, на марката, името и логото на първенството. Успешна или не, тази стъпка е историческа и се търси подобрение. Имахме поредната изморителна и безогледна война около ЦСКА, този път стигнала и до братоубийства.

Четохме (докато имахме сили и нерви) за припознавания, оздравявания, ребрандирания, плейофи, редовен сезон и втора фаза.

Първенството на новата Първа професионална дивизия започва днес, но за футбол вероятно не знаете много.

Кой е треньор на Верея - Александър Томаш, интересна фигура, доскоро играч, приятел на Бербатов, за него се чуват добри думи в първите му стъпки като наставник.

Кой води Нафтата? Кой е треньор на Ботев или на Локо в Пловдив? Пак ли ще обува обувките Камбуров, за кой път се цели в голмайсторската корона?

Кое е това 17-годишно момче на върха на атаката на Славия? И връстникът му в центъра на отбраната? А треньорът - там, някакъв руснак с прилична визитка.

Завръщането на Гонзо в Черно море не е ли тема? Защо не четохме и за това?

Не - всякакви други битки, битчици, войни и войнички се водиха в публичното пространство, само гладът на хората за футболни теми и текстове не бе задоволен. Е, от днес дано и това се промени - футболът започва.

Програмата за първия кръг предлага две дербита на новаци: Локомотив (ГО) приема Нефтохимик (в Пловдив), а Дунав - Верея в Разград. Пирин е домакин на Черно море, пловдивското дерби Ботев - Локомотив е в Бургас, а Левски приема Монтана.

Само два мача са си на мястото - на "Българска армия" и на "Герена". И това е новина и част от новия вид на първенството, но този път май ще е за добро - отборите са принудени да домакинстват далеч от своите арени, за да ги приведат във вид, нормален за футбол.

Изобщо - ако опитаме да гледаме позитивно, може пък да не видим всичко в толкова черни краски. Промени се правят, а това е достатъчен аргумент, че нещо може да завърти колелото в правилната посока.

В крайна сметка - какво друго имаме като основа, освен едната надежда, че по-зле няма как да стане?

На първо време не е лошо (но изглежда ни е адски трудно), да приемем малко по-ведра позиция и да дадем време на футбола ни да ни опровергае в дълбокия ни песимизъм.

Ако не успее и този път - е, какво ще изгубим от това, че сме опитали?

 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията