Футболен терор над Белград, част трета

Лудогорец до Коледа в Европа, изигра най-големия си мач и се нареди до Барса и Фиорентина

Sportinglife
Sportinglife 23:45 ч., 01 Авг 2016
0
1369
GETTY IMAGES

Лудогорец ще играе до Коледа в Европа - за трети път в кратката си история на футболен фактор.

След паметно 4:2 с продължения бе елиминиран европейския шампион Цървена звезда, а редовното време завърши 2:2, както бе и преди седмица в Разград.

Удивителен мач беше. Никога не е скучно с този Лудогорец в евротурнирите, никога не е рутинно и спокойно.

Домакините поведоха, носени на крилете на 50 000 навиячи, пяли песни час преди началото на "Мала Маракана". Мичел Доналд стреля отдалеч в 17-ата минута и топката изненада Владо Стоянов, вратаря на българския шампион.

Последваха 30-ина минути на футбол, който направо стъписа Белград - Лудогорец заигра като ухапан, вкара два пъти за 17 минути чрез Джонатан Кафу - великолепен солов гол, като преди седмица, и Вандерсон. Изглеждаше като сблъсък на силен и слаб боксьор в този момент, като Звезда едва се крепеше преди нокаута.

Но дойде глупост на украинеца Игор Пластун, изкарал си два жълти картона и изгонен в 44-ата минута.

На полувремето най-добрият от Звезда Гелор Канга удари Светослав Дяков и италианският съдия Лука Банти го изгони директно, нищо, че не бе в игрово време. След почивката Звезда стигна до дузпа и изравни чрез Луис Ибанес - 2:2, продължения и драма.

Вандерсон съсипа сърбите с два гола в първите 7 минути на допълнителните 30, оформи хеттрик и потопи в печал Белград. Разградският футболен терор над един от най-традиционните градове на Европа за тази игра вече е легенда - след две отстранявания на Партизан, сега дойде ред и на Звезда.

Това е и втори тим, печелил европейската титла, елиминиран от Лудогорец за пет сезона в турнирите на УЕФА (другият е Стяуа)!

Пред тима от Разград остава едно препятствие до групите на Шампионската лига, но и отпадане в плейофа праща Разград в групите на Лига Европа. Футбол до Коледа, гарантирано.

И - напълно заслужено. Спорно е дали този състав в зелено не е по-силен от онзи, който мери сили с Реал и Ливърпул в турнира на шампионите преди две години. На моменти Лудогорец бе стряскащо бърз, точен и комбинативен. Нищо общо с българската футболна действителност.

И за десерт - ако всичко казано дотук не е достатъчно впечатляващо, ето ви статистика:

Лудогорец е третият отбор в историята, вкарал 4 гола на Звезда на "Маракана" в евротурнирите.

Фиорентина го прави през 1965-а в Купата на панаирните градове (0:4). Точни са лидерите Бертини и Хамрин.

Барса го повтаря през 1982-ра в КНК - 2:4. Големите Марадона и Шустер вкарват по два пъти тогава.

Е, ние имахме привилегията да видим третия случай, в който една от най-непристъпните крепости в европейския футбол, бе срината с четири попадения.

И първият играч на гостуващ тим, вкарал хеттрик на "Мала Маракана" във вратата на Звезда в европейски мач - и това видяхме. Казва се Вандерсон.

Изобщо: Лудогорец за пет сезона пише историята си с големи букви.

Ако има поне една лоша новина в тази вечер, тя е класирането на Виктория Пилзен (1:1 като гост на Карабах) и АПОЕЛ (Кипър) след 3:0 у дома над Розенборг за плейофа.

Те са поставени и оставят Лудогорец под чертата - засега.

Възможни съперници са Олимпиакос (ако се класира след 0:0 в първия мач срещу Апоел Беер Шава), Виктория, АПОЕЛ, Залцбург (ако елиминира Партизани-Албания) и Селтик (ако се справи с Астана на Станимир Стоилов).

Има и вариант Лудогорец да е поставен - но трябва да отпаднат и Залцбург, и Олимпиакос, и Селтик...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията