Сеп Майер

Сеп Майер: Да закрият „Златната топка”, ако не я дадат на Нойер

Той спечели най-великото нещо във футбола – световната титла

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 10 Яну 2015
1
2577
Tz.de

Сеп Майер е един от най-великите вратари в историята на футбола. Сега на 70 години бившият страж на Байерн и Германия е европейски и световен шампион с Бундестима и трикратен носител на КЕШ с баварците.

Рекордите на Сеп Майер

4 пъти шампион на Германия
4 пъти носител на купата на Германия
3 пъти носител на КЕШ
1 път носител на КНК
1 път носител на Междуконтиненталната купа
1 път световен шампион
1 път европейски шампион
3 пъти футболист №1 на Германия
1 пъти вратар №1 в света
Номиниран сред 100-те най-добри футболисти на ХХ век
536 мача за Байерн и 95 мача за Германия

Пред немския вестник „Абендцайтунг” легендата даде интервю за предстоящата коронация на новия футболист №1 в света, като един от вариантите е бившият му възпитаник Мануел Нойер.

В четвъртък Нойер беше избран за най-добър вратар в света.
Може ли в понеделник да спечели и „Златната топка” в конкуренцията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси?

Време е вратар да бъде избран за футболист №1 в света. Аз не получих този шанс. Оливер Кан също заслужаваше, но беше пренебрегнат. А направи феноменално представяне на Мондиал 2002. Сега вече светът трябва да признае Мануел, който представлява всички на своя пост. Честно ще е той да получи „Златната топка”, а не някой от другите.

Но Роналдо изглежда огромен фаворит заради головете си и спечелената Шампионска лига с Реал. Клубът взе четири трофея, а Кристиано вкара 56 гола.

За да си носител на „Златната топка”, не трябва само да събираш титли и да вкарваш голове. Трябва да си човек, близък до феновете си. Автентичен. От тримата най-много това е Мануел Нойер.

Какво имате предвид?

За мен Лео Меси има много сладко и позитивно излъчване. Това е хубаво. Кристиано Роналдо е изключително маркетингов. Не го познавам въобще. Той е креатура на парите във футбола.

В прав текст

Ако Нойер не спечели, по-добре да закриват „Златната топка”. Той спечели най-великото нещо във футбола – световната титла. Този турнир е само на четири години. Роналдо може всяка година да е номер едно по голове, но това вече не е нещо особено.

Докато Мануел е момче, което е здраво стъпило на земята и никога не си вирва носа. Знае от къде произхожда. Нойер не отказва интервюта и винаги когато говори, е повече от дружебюлен. С всеки! Дори обича да се присмива на свои грешки, колкото и редки да са тях. Усмивката винаги е на лицето му. Тази способност не е присъща на световинте звезди. Особено на Роналдо.

И никой друг вратар няма неговия стил.

Мануел е суперфутболист, който може да играе и като защитник. Има един от най-добрите погледи в съвременната игра.

Не е ли прекалено рисков с излизанията си извън наказателното поле?

Той калкулира много правилно риска. Нойер никога не рита топката в трибуните, ако не е крайно опасно и наложително. Почти винаги подава на съотборник. Аз също обичах да играя на 20 метра от вратата си. Нормално е. Е, не чак толкова екстремно като Мануел. Всеки вратар трябва в главата си да участва в играта и да прогнозира ситуациите, преди да са се случили. Преди затова беше либерото. Нямахме го само в Германия и Байерн, защото Франц Бекенбауер все хукваше в атака (смее се). Тогава се намесвахме аз и Шварценбек.

Може ли Нойер да стане още по-добър? Все пак е само на 28 години.

Ще стане по-опитен, а с това автоматично и по-добър. Подобряването е нещо задължително в спорта. Нямаш право да оставаш на едно ниво. Според мен Нойер ще счупи всички вратарски рекорди.

Значи очаквате да вземе „Златната топка”.

Разбира се! Всичко останало ще е фарс. Ако Нойер не спечели, по-добре да закриват „Златната топка”. Той спечели най-великото нещо във футбола – световната титла. Този турнир е само на четири години. Роналдо може всяка година да е номер едно по голове, но това вече не е нещо особено.

Източник: Абендцайтунг

1 коментара

1 Веселин Захариев 13.01.2015 17:39:18
0 0

Наистина Роналдо и Меси коват рекорд след рекорд, което прави трудна конкуренцията. Все пак фактът, че няма спечелил вратар от 50 години, говори че се подценява този пост - какво повече могат да искат от Нойер???

Твоят коментар:

Close Обратно към статията