Диамантите на Сити

Колко много талант - Габриел, Сане, Де Бройне, Гюндоган, Ихеаначо и Стърлинг

Sportinglife
Sportinglife 18:15 ч., 03 Авг 2016
0
864
GETTY IMAGES

Планът на шейховете за Манчестър Сити включваше пет важни опорни точки, когато през септември 2008-а хората от Абу Даби пристигнаха в клуба.

1. Агресивна трансферна политика с цел превръщането на отбора в кандидат за трофеи, в шампион в Англия. Изпълнено - две титли (2012 и 2014 г.), както и печеленето на двете купи в страната за периода вече са факт.

2. Превръщане във фактор в Европа - полуфинал миналия сезон е най-доброто постижение на Сити в Шампионската лига, така че тук има още какво да се желае.

3. Построяване на най-добрия тренировъчен комплекс в света, изграждане на топ структура за работа в академията. Изпълнено - базата на Сити е номер едно на планетата, струва около 300 милиона евро и е произведение на изкуството. Директорът Чики Бегиристайн донесе от Барселона ноухау за изграждане на една нова Ла Масиа на английска земя и се работи по това.

4. Завъртането на оборот, равен на този на най-големите клубове в света. Изпълнено - Сити е номер 6 в света и №2 в Англия само след Юнайтед.

5. Превръщането на клуба в машина за производство и отглеждане на млади таланти - свои и от цялата планета. Изграждането на такъв млад и талантлив тим, който с години наред да не се нужда от мултимилионни добавки и да основе династия на терена.

Последната точка това лято започна да придобива очертания. Пеп Гуардиола явно е човекът, който ще изгради отбора-мечта за шейховете.

В него ще има таланти, за които мечтае всеки гранд, а постепенно те ще бъдат превърнати в побеждаващ отбор.

В Сити и преди лятото бяха Рахийм Стърлинг, най-скъпият млад играч в Англия - 49 милиона лири, както и Кевин де Бройне - искан от всеки голям клуб преди година, когато блестеше с Волфсбург.

Сега бяха добавени Илкай Гюндоган, на 25 години, готов за големи дела и вероятен бъдещ лидер на този отбор, както и Лерой Сане, и Габриел Жезуш.

Последните двама след 2-3 сезона може да са новите Неймар и Суарес, примерно. Талантът им е безграничен, а с Келеши Ихеаначо, който вече проби от академията в първия тим на Сити, могат да оформят убийствено трио в атака.

Сане е на 20 години и идва от Шалке за около 44 милиона евро. Крилото подлуди света преди година и нещо, когато вкара на Реал на "Сантяго Бернабеу", а след това го следят Юнайтед, Барса, Байерн...

Сити обаче ги изпревари. Сане вече дебютира в официален мач и за първия тим на Германия, като игра 11 минути срещу Франция в полуфинал на Евро 2016.

Може да играе и на двата фланга, бързината и взривния му дрибъл са основните оръжия. Слабо място все още е дисциплината в тактическо отношение, сам си го признава. При Пеп е сигурно, че ще се работи здраво над това.

Габриел Жезуш идва от Палмейрас и е броен за феноменален, което може да се каже за доста бразилци на неговата възраст. Вкара 15 гола в 19 мача през сезона, като 4 от тях бяха в Копа Либертадорес. На 19 години е и коефициентът с гол на всеки около 96 минути е направо смайващ.

Още по-сладко за всеки фен на Сити звучи, че може да играе и на крилото, а и като втори нападател. Изобщо - може да играе навсякъде в атаката. Също като Сане.

В Бразилия вече се упражняват в оригиналност на заглавията, като пишат за предстоящото дуо на чудесата на върха на атаката на селесао - Габриел и Габриел. Другият с това име е също на 19 и ниже безпощадно голове за Сантос.

И до тях Неймар...

Освен изброените, в състава на Сити личи и името на Английския Меси. Не се смейте, а си записвайте, защото момчето може и да не е Меси, но ще стане страхотен играч.

Казва се Патрик Робъртс и направо развинти Барса преди няколко дни в контрола ... за Селтик. Сити го даде там под наем за сезона.

На 19 години е и играе като дясно крило, но е левичар. Точно като Меси, откъдето идва и сравнението. И като Лео обича да влиза рязко към центъра, навързвайки бранителите. Има уникална техника и Луис Енрике се изказа онзи ден за него, че е рядко добър за възрастта му.

От треньор на Барса това звучи като огромен комплимент.

Така догодина Сити може да има много младежки и плашещо талантлив облик.

Да кажем, че на Сане и Габриел ще трябва един сезон за адаптация. Гюндоган няма нужда от такъв, а Ихеаначо, Стърлинг и Де Бройне вече са си в отбора от доста време.

Така цялото офанзивно звено от Туре, Силва, Агуеро, Насри спокойно може да бъде подменено сравнително безболезнено от млади и гладни, а и много надарени с футболен талант играчи.

Да, струват на клуба огромни пари - около 240 милиона лири общо, но след тяхното наместване в тима, той може да няма нужда от много "настройки" за дълъг период.

И мечтата на шейховете изведнъж да започне да става реалност.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията