Нощта, в която нигерийците изпиха цялата бира на Атланта

Как тимът с Кану, Окоча и Амокачи спечели олимпийското злато преди 20 години

Sportinglife
Sportinglife 18:45 ч., 04 Авг 2016
0
835

Нигерия все пак ще се появи навреме в Рио.

Някъде 30 часа преди дебютния им мач срещу Япония на олимпийския турнир, "суперорлите" все пак ще влетят в Бразилия. Неизплатена сума към авиокомпания от федерацията на Нигерия принуди отбора да изчака в Атланта да се уредят взаимоотношенията и да тръгне за олимпиадата.

Федерацията наела чартър, но трябвало да го плати спортното министерство, ако трябва да сме съвсем пунктуални. И тъй като във вторник сутринта парите още не били преведени в сметката на компанията, тя отказала полета.

В това време 18-те играчи, водени от Джон Оби Микел (Челси), се бяха събрали на летището в Атланта, откъдето трябваше да отидат в Рио.

Изкараха едно денонощие в столицата на щата Джорджия, което е идеален повод да се сетим за най-великия спомен в историята на футбола в Нигерия, родил се точно там - в Атланта.

Преди 20 години суперорлите отидоха на олимпиадата по подобен начин. Считани за поколение от генийчета, водени от типове като Джей Джей Окоча, Даниел Амокачи, Тарибо Уест и Нванкво Кану, всичките вече имена в Европа, а съвсем млади, но - нигерийците не очакваха нищо от турнира.

Не заради липса на талант, очевидно.

Неуредици с федерацията, липса на премии (сериозен и редовен проблем в африканските отбори), както и смяна на треньора Вили Базуайе с Жо Бонфрере седмица преди игрите в Атланта бяха аргументите защо Нигерия бе обречена да се провали.

На олимпиадата имаше невероятни отбори - Ривалдо, Роналдо, Бебето и Роберто Карлуш бяха в бразилския състав.

Буфон, Канаваро и Неста - в италианския.

Раул, Мориентес, Мендиета и Де ла Пеня водеха испанската армада.

Санети, Симеоне, Креспо и Ортега бяха в основата на тима - фаворит: Аржентина.

1996-а бе ужасна година за нигерийския футбол.

Преди олимпиадата, разбира се... Диктаторският режим на Сани Абача нареди на отбора да бойкотира Купата на африканските нации в ЮАР. Правителството на Южна Африка си бе позволило да критикува обесването на активиста на опозицията Кен Саро-Вива по-рано в Нигерия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията