Нощта, в която нигерийците изпиха цялата бира на Атланта

Как тимът с Кану, Окоча и Амокачи спечели олимпийското злато преди 20 години

Sportinglife
Sportinglife 18:45 ч., 04 Авг 2016
0
966

И отборът, фаворит да спечели континенталния турнир изобщо не игра на него. На олимпиадата обаче суперорлите се явиха, нямаше как да ги спрат.

В групата съперници са Япония, Унгария и могъщите бразилци с невероятното им нападение. Две победи и загуба от селесао (с изящен гол на Роналдо - Феномена) пратиха нигерийците на четвъртфинал.

Там с лекота бе елиминиран Мексико, а на полуфинала Кану вкара в 90-ата минута за 3:3 срещу Бразилия, за да донесе продължения. И после добави "златен гол", който прати в сълзи селесао, така и не успяващ да спечели олимпийско злато.

Нигерия бе на финал.

"Бяхме загубили всякаква надежда при 1:3 срещу Бразилия - спомня си вратарят Джоузеф Дошу. - Кану ни върна в играта, той бе и лидерът на отбора. Казахме си, че на финала няма как да загубим и не бива да допуснем такъв старт отново, след който да догонваме..."

След което Клаудио Лопес-Въшката се стрелва и открива за Аржентина в 3-ата минута...

Нигерия пак се вдига и изравнява с гол на Селестин Бабаяро. В 50-ата минута Ернан Креспо бележи за 2:1 и аржентинците усещат златото на гърдите си. Но тогава Даниел Амокачи изравнява, а в добавеното време на последната минута Еманюел Амунике вкарва - 3:2 за Нигерия!

Партито продължава цяла нощ, не само в олимпийското село, а в хотел наблизо, в ресторант и бар, като играчите не спят до сутринта.

Според Дошу в два от баровете, в които спира отборът на този тур за празненства, бирата свършва! А говорим за група от 20-ина човека, играчите треньорите и един журналист...

Връщането у дома е триумфално и неуредиците с федерацията са изгладени бързо. Правителството дава на героите парче земя недалеч от Лагос, като цената му е около 350 000 долара.

Успехът обаче не се задържа дълго за нигерийците. Те успяха да стигнат четвъртфинал на Сидни 2000, играха в елиминациите на Мондиал 1998, но... Никога повече не се докоснаха до самия връх.

А къде са големите фигури от Атланта 1996?

Вратарят Дошу се отказа от футбола на 23 години, след като едва го спасиха в автомобилна катастрофа. Виктор Икпеба е администратор във федерацията, както и тв коментатор. Кану е бизнесмен, пътува постоянно по света и е посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Днешният отбор едва ли ще пожъне успеха на онези суперорли. Клубовете не искаха и да чуят да освободят звездите Келеши Ихеаначо (Манчестър Сити) и Алекс Айови (Арсенал), като само капитанът Джон Оби Микел, който е един от тримата позволени играчи над 23 години, извоюва от Челси правото да играе в Рио.

20 години по-късно, Нигерия се топли от спомени. Но пък какви!

И случката със задържането в Атланта на настоящия тим извика сладки асоциации в африканската страна.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията