Историята на Лентини, който трябваше да е №1 в света

Проваленият талант, за когото град Торино вдигна революция

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 05 Авг 2016
0
8262

Не е лесно да опитваш да подобриш нещо, което вече е перфектно. Но през лятото на 1992-ра точно това бе задачата на Фабио Капело и неговия Милан.

Току-що този отбор бе спечелил скудетото без да загуби мач, прегазил всички и отказал конкуренцията около януари. При система с 2 точки за победа, Милан отказа преследвача Ювентус с 8 пункта в крайното класиране. Не спечели трофей в Европа, защото изтърпяваше година наказание от УЕФА да не участва в турнирите.

Капело бе наследил невероятен отбор от Ариго Саки, като пипна само фина настройка. Деметрио Албертини се появи на мястото на остаряващите крака на Карло Анчелоти в центъра на терена.

Останалото бе перфектност - отбраната, водена от Барези и Малдини, образец в световен мащаб. Рийкард, Гулит и Ван Бастен.

През лятото на 1992-ра в Англия гърмеше трансферът на Алън Шиърър от Саутхемптън в Блекбърн за 3,6 милиона лири. Рекордна сделка. Тогава обаче Милан спореше с Ювентус за купуването на един играч, който струваше около 4 пъти повече.

Двата съперника вече бяха взели по един много скъп нападател същото лято. Милан привлече за около 10 милиона лири (днешни близо 19 милиона лири и 22 милиона евро) Жан-Пиер Папен, а Юве счупи световния рекорд с 12 милиона лири (към 25 милиона евро днес) за Джанлука Виали.

Но рекордът предстоеше да пада пак...

Мишената бе Джанлуиджи Лентини.

На 23 години той бе най-атрактивното крило в Италия, можеше да играе и на двата фланга, дриблираше, вкарваше голове, подаваше и бе невероятен талант.

Далеч обаче от завършения играч. Край него в Торино имаше личности като Енцо Шифо, но отборът не бе топ ниво. Финал за Купата на УЕФА, загубен от Аякс, изглеждаше достигнатият таван за Торо в онзи момент.

Битката бе трудна за Ювентус, защото символът на градския съперник не искаше да прави тази крачка, която да влуди феновете на Торино. Но интересът на Юве вдигна цената на крилото далеч над разумното и го направи най-скъпият футболист в света.

И Торо сложи цена: 13 милиона английски лири. Днес това биха били около 36 милиона долара, ако има начин да пренесем стойността в годините.

Според медиите по света тогава - лудост. Неразумен, раздут, извън границите на нормалното трансфер.

Според папата - обида за работниците по света, за хората, които си изкарват прехраната не с футбол. Според Торино - идеална цена за суперталант, който можеше да стане №1 на планетата.

Според Милан - чудесна добавка към вече съвършения отбор на Капело.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията