Да си върнеш изпусната звезда (с голяма финансова загуба)

Юнайтед и Пол Погба ще е най-фрапиращият случай в дълга редица

Sportinglife
Sportinglife 17:10 ч., 06 Авг 2016
0
1849
GETTY IMAGES

Вероятно от трансфера на Пол Погба в Манчестър Юнайтед ни делят дни. Със сигурност той ще счупи световния рекорд и ще мине 100 милиона евро, като по този начин влизаме в нова ера на футболния бизнес.

Далеч по-смущаващо от сумата обаче е това, че преди 4 години същият Юнайтед изпусна същия Погба за около 1,5 милиона евро - сума, която компенсираше клуба, подписал първия му професионален договор.

Тогава сър Алекс каза: "Той не показа никакво уважение към Юнайтед, отдавна е постигнал договорка с Ювентус. Ако играчите действат по този начин, по-добре да седят далеч от нас."

Така днес "червените дяволи" се стягат да си купят обратно изпусната звезда с близо 100 милиона евро загуба!

Не са изолиран случай, футболът често е поднасял такива истории. Но без съмнение това ще е най-голямото финансово поражение за клуб, който си връща изпуснат преди играч.

Това лято Байерн купи за 35 милиона евро Матс Хумелс, когото продаде на Борусия Дортмунд преди 7 години за 4 милиона. Загубата е 31 милиона евро, както и повече от половината на най-добрите години от кариерата му. Един играч не остава на върха повече от 10-12 сезона, а Хумелс даде 7 от тях на Дортмунд.

Сега се връща в родното си място.

Пак това лято Реал плати клаузата за откупуване на Алваро Мората от Ювентус, като си върна своя юноша, вече възмъжал и с доста опит и трофеи зад гърба. Все пак Мадрид почти не усети "ужилване" финансово - продаде го за 20 милиона евро през 2014-а, върна си го за 30 милиона сега.

Далеч по-тежко бе на Барса да преглътне, че Сеск Фабрегас бе изпуснат през 2003-а без пари да отиде в академията на Арсенал, а Пеп Гуардиола се разпореди да бъде купен обратно за близо 30 милиона евро.

Чиста загуба на пари, които после бяха възстановени, когато Сеск за втори и, вероятно последен път, напусна родния клуб, за да иде в Челси.

Преди точно 20 години Арсен Венгер доведе от ПСЖ в Арсенал суперталанта Никола Анелка за 500 000 английски лири. Четири сезона по-късно, след като стана шампион с Арсенал, после и с Реал, а и спечели Шампионската лига с гиганта от Мадрид, Анелка се върна в ПСЖ за 22 милиона лири.

Сериозен финансов удар, а и нападателят не направи кой знае какво в родния си клуб.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията