Най-титулуваните треньори в Европа

В Манчестър са се събрали мениджъри 41 големи трофея

Sportinglife
Sportinglife 11:50 ч., 11 Авг 2016
1
1848
GETTY IMAGES

Англия приюти някои от най-големите имена в треньорската професия и новият сезон на Висшата лига обещава да е най-голямата надпревара между светила край тъчлинията в историята.

Само вижте Манчестър.

Жозе Моуриньо в Юнайтед и Пеп Гуардиола в Сити са спечелили съответно 23 и 18 големи трофея в кариерата си. Техният сблъсък е един от най-очакваните в новия сезон.

Общо всички 19 мениджъри във Висшата лига (Хъл е без постоянен наставник все още) са вдигнали 71 сериозни купи в кариерите си.

И една подправка: В Чемпиъншип, втората по сила дивизия на Англия, работят двама европейски шампиони - Рафа Бенитес (Нюкасъл) и Роберто ди Матео (Астън Вила). Само едно първенство може да се похвали със същото - испанското, където са Зинедин Зидан (Реал) и Луис Енрике (Барселона). Но все пак Примера, а не Сегунда...

Сравнението на английския елит с останалите по треньорско лустро е драстично в полза на Острова.

Примера се гордее с треньори, спечелили общо 38 големи трофея. Диего Симеоне и Луис Енрике са вдигнали 1/3 от тях... В Бундеслигата имаме общо 19 треньорски купи, като 14 принадлежат на голямата фигура в първенството - Карло Анчелоти. Италианецът е печелил всичко в играта на клубно ниво.

ататък са Серия А със 17 и френската Лига 1 с 12, като те завършват сравнението в петте топ първенства на континента.

В Англия на старта на сезона, цели 10 от 19-те мениджъри са вдигали трофей. Това също е статистика №1 в големите европейски лиги. В Примера броят им е 9, а в Лига 1 - 7. На опашката са Серия А и Бундеслигата, където има само по четирима наставници с поне една спечелена купа в кариерата.

И все пак - кои са най-титулуваните треньори на Европа, след като видяхме как са пръснати из водещите първенства?

На върха е Моуриньо с 23, а Гуардиола следва с 18 трофея от национални шампионати, турнири за купи, европейски отличия и световно клубно първенство. Моу има 8 титли на домашни първенства с Порто (2), Интер (2), Челси (3) и Реал (1). Печелил е по веднъж националните купи и в четирите страни, в които е работил.

Има два триумфа в Шампионската лига, един за Купата на УЕФА, три за Купата на лигата в Англия и един за същия трофея в Португалия. Жозе прибавя още пет купи с победите в мачове за Суперкупи на страните.

Пеп е с 6 национални титли - по три с Барселона и Байерн, 4 купи на страните (отново по 2), три триумфа в Световно клубно първенство, както и три Суперкупи на Европа. И две домашни Суперкупи допълват визитката му.

Трети е Карло Анчелоти с 14-те му големи трофея, като сред тях са три титли (2 с Милан, 1 с ПСЖ) и 3 отличия в Шампионската лига.

С 12 купи се гордее Арсен Венгер, който е в професията от повече от 30 години. Следва го Луис Енрике, който едва за четири сезона в бизнеса вече има 7 големи трофея.

Толкова има и Диего Симеоне, като 2 от трите му титли са в Аржентина с Естудиантес и Ривер Плейт, а третата - с Атлетико.

Куриозно, френската лига има само двама наставници с над 2 спечелени отличия в играта.

Люсиен Фавр води Ница и е стигнал до 4 трофея, като същата бройка достигна преди 3 дни и Унай Емери, печелейки суперкупата на Франция с ПСЖ. Преди това имаше 3 триумфа в Лига Европа със Севиля.

Така изглежда картата на най-тлъстите имена в професията из Европа.

Очертава се голямото "монополи" да е във Висшата лига, където са събрани само сериозни играчи. Тяхното съперничество преди имаше за основна сцена евротурнирите, но - ето че се събраха...

1 коментара

1 Masklin . 11.08.2016 15:06:28
0 0

Ех да беше спечелил и ШЛ Гурадиола, но нищо - животът е пред него.

Твоят коментар:

Close Обратно към статията