Първият милиард на Моуриньо

Специалния е похарчил 1,15 млрд. евро (по сегашния курс на лирата) за играчи в клубовете си

Sportinglife
Sportinglife 21:20 ч., 11 Авг 2016
0
1547
GETTY IMAGES

Жозе Моуриньо може да е доволен. Четирите му трансферни парчета пица са в пещта и вече ухае на подправки и нещо вкусно.

Ерик Байли, взет за 32,3 милиона лири от Виляреал, е новият централен бранител на Манчестър Юнайтед.

След него пристигна Хенрик Мхитарян, купен за 35,7 милиона лири от Борусия Дортмунд.

Златан е свободен трансфер, а след това дойде време за световния рекорд - 89,25 милиона лири за Пол Погба от Ювентус.

Специалния е доволен, въпреки че иска още един централен защитник и - както често става - ще го получи. Най-вероятно пак в региона над 30 милиона лири.

Следващият трансфер на португалеца ще е Специален, ако можем да използваме неговата терминология, защото той сам си измисли този прякор. С него, ако е над 10,7 милиона лири, Моу ще мине похарчени 1 милиард лири за играчи.

Говорим за трансферни суми, платени от клубовете, на които той е бил треньор или мениджър от 2002-ра насам, когато за първи път направи трансферно лято преди сезона с Порто.

Жозе не си поплюва, когато става дума за подсилване на отборите му. С изключение на споменатия португалски гранд, с който се изстреля към славата, донасяйки му трофея в Шампионската лига, Моуриньо в пестеливи клубове не работи.

Нито Челси на Абрамович, нито Интер на Морати, Реал на Флорентино или Юнайтед на Глейзър, си броят стотинките за трансфери. И Моу черпи от това, за да прави отборите си машини за победи.

Сметките са ясни - трябва само да прелистим 27-те трансферни прозореца (15 летни и 12 зимни), в които е оперирал Специалния. Като уточним, че той големи трансфери през януари почти не прави. Взимаме калкулатора и започваме...

В Порто за двата му пълни сезона е привлякъл играчи за общо 17,5 милиона лири (всички суми ще са в британската валута, като е ползван сайтът transfermarkt.com). Рекордните му покупки направо втрещяват, като се вземе предвид размахът му в следващите му клубове.

През първия сезон (2002-2003 г.) най-скъпият нов на Порто е вратарят Нуно Еспирито Санто от Депортиво ла Коруня за 2,55 милиона лири. Той днес е треньор, мина и през Валенсия, но не направи голяма кариера като играч.

Година по-късно Бени Макарти пристига от Селта за 2,8 милиона лири. И това е.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията