Харчи, Арсен! Иначе няма да стане

Арсенал показва отлични резултати в счетоводството, но изостава на терена

Sportinglife
Sportinglife 11:15 ч., 15 Авг 2016
0
1271
GETTY IMAGES

В студиото но Sky sports Греъм Сунес бе набрал скорост и интонацията му заплашваше да превърне разговора в откровена караница.

"От години, всеки път, когато дойда на този стадион и седя в този стол, говоря за едно и също - редеше шотландецът и се палеше. - Арсенал от 10 години е на новият си стадион, балансите им са отлични, имат милиони за харчене, искат да са част от елита, но не дават парите, необходими да са там."

За какво говори Сунес?

Арсенал падна от Ливърпул с 3:4, освиркан от феновете си, което е малко прекалено след едва първия мач от сезона. Чуха се и скандирания "Не знаеш какво вършиш" към Арсен Венгер от една част от трибуните.

Критиките към французина, който е начело на отбора от 1996-а, не спират.

Арсенал излезе срещу Ливърпул на старта с централна двойка защитници Калъм Чеймбърс (21 г.) и Роб Хоулдинг (20). Двамата общо имаха 37 мача във Висшата лига преди този, като всичките са на сметката на Чеймбърс, а половината от тях са като десен бранител, а не централен.

На върха на атаката бяха Алексис Санчес и Тио Уолкът, които са всичко друго, но не и типични основни нападатели.

Изобщо... Арсенал, лишен от фигури като Жиру, Мертезакер, Косчиелни и Йозил, изглеждаше някак небалансиран, неуверен и неготов.

"Трябва да купят централен защитник и нападател", каза в студиото Тиери Анри, след като изчака тирадата на Сунес.

От години се говори, че Арсенал е на "1-2 попълнения от титлата". През миналия сезон в един момент изглеждаше, че тя е написана за отбора при слабата форма на големите тимове, но головете на Жиру секнаха, 2-3 основни фигури се контузиха и всичко отиде по дяволите.

Централният защитник, който да е лидер, струва скъпо. Манчестър Юнайтед не се поколеба да даде 32 милиона лири за Ерик Байли, който няма голям опит, но изглежда попадение в целта. Сити извади 47 милиона лири за Джон Стоунс.

А нападателят, който да ти донесе титлата с 20 плюс гола за сезона, струва още повече пари. И се купува рано, защото не можеш да идеш при Лион сега, в началото на сезона, и да им кажеш - ето ви 30 милиона за Александер Лаказет. Няма да стане за под 50, ще ти извият ръцете, защото имат силен коз - късно е да го заменим, изградихме си стратегията за сезона с него...

Арсен Венгер обаче продължава да упорства, че не трябва да харчи нашироко.

Кой колко е похарчил в последните пет сезона за трансфери?

Манчестър Сити 548,55 милиона лири

Манчестър Юнайтед 528,80 милиона лири

Челси 450,46 милиона лири

Ливърпул 365,60 милиона лири

Тотнъм 274,65 милиона лири

Арсенал 246,20 милиона лири

Месут Йозил и Алексис Санчес са двете скъпи попълнения на Арсенал за годините, в които върху клуба се излива рог на изобилието с най-големите приходи от домакинските мачове на новия стадион "Емиратс".

И разликата, която те донесоха с головете и асистенциите си, е осезаема дори от хора, които не следят толкова детайлно резултатите и мачовете на отбора. Те са световни звезди, това е разликата.

Глобална марка, с поддържани ужасно високи цени на билети и атрибути, Арсенал финансово е колос. На терена обаче не е в топ нивото на европейската игра, а Анри дори - и то с голяма болка, защото продължава да милее за клуба - констатира:

"Тъжното е, че големите играчи вече не биха избрали Арсенал при няколко оферти. Те не виждат клуба като един от върха на играта. Навремето аз не си и помислих дали да приема, когато получих оферта от Венгер. А днес не е така, хората избират клубове като Борусия Дортмунд или дори Наполи..."

Анри говори за пропадналите трансфери на исканите от Венгер Усман Дембеле и Аркадиуш Милик - те отидоха в споменатите отбори.

"Не бяхме готови за мача с Ливърпул - призна Арсен след загубата с 3:4. - Но не мисля, че бяхме надиграна категорично. Ще сме в пълен състав скоро и ще направим добър сезон."

Да, Арсен - знаем. Не се съмняваме, че Арсенал ще е ок и ще победи голяма част от отборите в лигата, както го прави по традиция. Но какво е добър сезон при ресурса, статута и амбициите на клуба?

Похвално е, че Венгер не изневерява на философията си да прави отбор, а не селекции. Тоест - да гради стил и състав, а не да си купува успеха с най-големите звезди на планетата. Но без да похарчи 40-50 милиона за топ нападател, както и поне половината за някой, който да стане шеф на защитата, вероятно винаги ще остава на "1-2 попълнения от титлата".

Защото вече не сме началото на века, когато във Висшата лига се надборваха здрави отбори с изградени и обиграни състави. А сме 2016-а, когато Юнайтед харчи по 200 милиона всяко лято, Сити не остава назад, а Челси и Ливърпул също вадят по 30 милиона и нагоре за асове.

Това е джунгла, а когато си в джунглата, трябва да придобиеш от инстинкта и поведението на хищниците там.

Иначе те ще те изядат, независимо колко си симпатичен на останалите наоколо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията