Не олимпиада, а война

Култови мачове белязаха отборните спортове, а идват още такива

Sportinglife
Sportinglife 10:10 ч., 18 Авг 2016
0
723
GETTY IMAGES

Спортът, казват, е заместител на войната. И през годините фразата е придобивала плътност неведнъж.

В нощта на 17-и срещу 18-и август по българско време, олимпийските игри в Рио също станаха арена на военни действия, но без изстрели и смърт (слава богу).

Войниците бяха в спортни екипи, но победата - все така единствена алтернатива.

Първо на баскетбол Испания подчини Франция в една прастара спортна вражда, като от изхода на мача се решаваше европейската чест на турнира - това са последните два шампиона на континента.

Водени от Никола Миротич с неговите 23 точки и 5 борби, испанците надделяха неочаквано изразително с 92:67 и спечелиха правото да се изправят срещу Щатите на полуфинал.

Дриймтим Пореден наниза 105 точки срещу Аржентина (105:78), като от тях 27 заби Кевин Дюрант. Нищо неочаквано - фаворитът върви към поредната си титла.

Но военните действия в отборните спортове тепърва започваха.

Бразилия се изправи срещу Аржентина в мъжкия волейболен четвъртфинал, като атмосферата в зала "Мараканазиньо" бе ... нека кажем - футболна. Домакините спечелиха с 3:1 като всяка точка чупеше рекорд по оглушителен шум от трибуните.

Да бият аржентинците на каквото и да е, а и дори просто врагът да страда в който и да е спорт, това е сякаш смисълът на игрите за феновете в Бразилия.

На полуфинал волейболното селесао среща Русия, а Италия играе срещу САЩ.

За десерт - класиката. Около 4,50 минути българско време, с малко забавяне, започна сражението Сърбия - Хърватия в баскетбола.

Толкова хъс, мотивация, концентрация, напрежение и спортна злоба, събрани на едно място, рядко се виждат на игрището в каквато и да е дисциплина. Двете нации от бивша Югославия са непримирими на тема коя е №1 в спорта, а тук сърбите триумфираха - 86:83 с инфарктен завършек.

Водени от Богдан Богданович (18 т.), играчите на Саша Джорджевич нанесоха удара си в третата четвърт, когато от -6 обърнаха разликата в +14 в своя полза. Последните 2-3 минути минаха в нерви, изпълнения на наказателни удари, сякаш безкрайни. Сърбите ще играят с Австралия, която безпощадно се разправи с Литва - 90:64.

И накрая към футболното поле, където "Маракана" се наслади на 6:0 за Бразилия над Хондурас в първия мъжки полуфинал.

За да дойде после притеснението, защото в Сао Пауло Германия прати зад борда нигерийците с 2:0 и финалът е между двата колоса.

Спомените от Мондиал 2014 са живи ... 1:7 и кошмари за бразилците.

Време за мъст или нов позор? Това е въпросът.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията