Гуардиола и неговият план да владее футбола

Тотален контрол над всички аспекти - това е основата на философията на Пеп

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 20 Авг 2016
0
7693
GETTY IMAGES

Наричат го най-изобретателният и напредничав треньор във футбола. Мозък. Анализатор, тактик.

Пеп Гуардиола има най-трудната задача в цялата си кариера в Манчестър Сити, но как смята да изгради доминацията, към която клубът и той се стремят?

Тотален контрол върху всичко

Пеп има цялата власт, никой няма право да оспорва авторитета му. Това е условието, при което се съгласи да поеме Сити.

Играчите в Барселона и Байерн говорят с респект за начина, по който той контролира не само тренировките, но и ежедневието им.

Но не е само това. Пеп иска да участва в стратегията и планирането от клуба на медийни дни, предсезонни турнета и дори фотосесии на футболистите. Иска да знае кой играч в кой ден и за колко време е ангажиран.

Трябва да знае всичко и има мнение за всичко.

Карл-Хайнц Румениге, президент на Байерн, разкрива, че е било огромно удоволствие за него да пие кафе с Пеп в понеделник сутрин и да слуша по минути планирането за седмицата. В баварския клуб Гуардиола срещна пълно разбиране на исканията си за тотален контрол, за разлика от управлението на Сандро Росей в Барса.

Тактическа гъвкавост

Има я той, очаква я и от играчите си. След като той е разбирал съвсем ясно всички указания, дори най-сложните, независимо дали идват от Кройф, Ван Гаал или Робсън, очаква да го правят днес и неговите футболисти.

"Ти ще играеш като фалшиво крило", му казва Ориол Торт, един от треньорите му в Ла Масиа, когато Пеп е на 13 години. Няма проблем. Нищо, че хлапето е централен полузащитник.

"Победихме с лекота, а аз играх с топката за 15 минути повече пъти, отколкото в цялото полувреме преди това - разказва Пеп в автоиографията си. - На тази позиция между централния кръг и фланга, с едно движение променях ритъма на играта. Торт знаеше повече за футбола от хората, които са го измислили!".

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията