Сблъсъкът на Двете кули

Тодор Батков – най-успелият президент в историята на Левски. Станимир Стоилов – най-успелият треньор в историята на Левски.

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 14 Ное 2014
0
357
Lap.bg

Тодор Батков – най-успелият президент в историята на Левски. Станимир Стоилов – най-успелият треньор в историята на Левски. Две непоклатими кули на „Герена”. Някога работили заедно и пеели химна на Шампионската лига, днес стрелящи един срещу друг.

Във футбола има неписан закон – няма вечни врагове, има вечни интереси

Днес Батков и Стоилов са врагове, а за съжаление на нормелния левскар вечният интерес като че ли не е... Левски. И Двете кули говорят от името на столетната емблема. От думите им пръска оптимизъм и негативизъм, но по-дълбок прочит показва пробойни и в двата фронта.

Странно звучи обяснението на адвоката за кризата. През май Левски имал 35 милиона лева дългове, а до месец те щели да станат нула?! Ако успее да го постигне, Батков е истински магьосник. Но да му зададем въпроса така:

В прав текст

„Защо вече не сте го направили и защо позволихте УЕФА да накаже Левски за финансов феърплей?”

Положителното от пресконференцията на бизнесмена е фактът, че този път не говори за футбол. Не обясняваше как „смиреният труженик” ще вдига шампионски титли, ще бие ЦСКА под път и над път, ще прави пробив в Европа. Това е работа на треньора, който слушаше в първия ред. Батков обаче не пропусне да отбележи колко дългове имал вечния враг. В ЦСКА могат само да пляснат с ръце – почне ли адвокатът да ги коментира, се случва нещо хубаво.

Да се върнем и на другата Кула

Мъри каза, че Левски рухнал, когато треньорът и директорът Наско Сираков били уволнени, иначе 3-4 години щели да участват в Шампионската лига. Нормално е Стоилов да има самочувствие, нали е новоизлюпен шампион на Казахстан. Все пак е и първият треньор, влязъл в Лигата. Но дали е забравил кога беше уволнен? Да припомним – в края на април 2008 година. Предното лято Левски не влезе в Шампионската лига, защото загуби два пъти от Тампере в първата квалификация.

Нищо страшно, всеки бърка. През декември обаче Левски изоставаше с 13 точки от ЦСКА, загуби дербито с 0:1 и Батков вече искаше отговори, а и глави. Под натиска на феновете тандемът Сираков – Стоилов оцеля до... 16 точки разлика с ЦСКА. Може би Мъри е имал видение, че ще отнемат лиценца на „червените”и затова сега говори, че щял пак да участва в Лигата. Батков обаче не му позволи да дочака епичните мачове с БАТЕ и Жилина.

В последното изказване на Стоилов има още нещо скандално. Той бил против да кара Илиян Стоянов да гледа видео вместо да тренира и държал Гонзо на пейката, защото не бил толкова конвертируем като Валери Домовчейски. Камъните са в градината на Батков, но като бумеранг се завръщат при Стоилов. Тук може да се зададе въпросът чия е заслугата за успехите на Левски – треньорска или президентска?

Двете кули стрелят мощно, а последният печеливш е Левски

Феновете се докараха до ситуация да изучават програмата и да пресмятат точки... за шестото място в класирането. Конкурентът не е ЦСКА, а Локомотив Сф и Черно море. Това е истинският „син” срам. Георги Иванов гледаше от първия ред изказването на своя шеф, но единствено намери вината в... журналистите. Опитвали се да убият Левски.

Българската действителност сочи – в залага едва ли е имало представител на медиите, който да не го боли и като фен за събитията в любимия му отбор. Повечето боготворят Иванов. Преди месец Гонзо би Лудогопец и се изпъна, че ако бил треньор и в първите два кръга през сезона (тогава се водеше испанецът Пепе Мурсия), Левски щял да е лидер. Странно, след като гол не може да вкара вече дори на „Герена”. Все пак гладиаторската слава е шесто място с Черно море. Да го приемем като още едно типично футболно изказване за пред хората, както онова, че с идването на Гонзо серията на ЦСКА свършвала. Но Иванов е млад треньор и бъдещето е пред него, лошото е, че не се учи на медийния фронт.

Там също беше и Даниел Боримиров – още един мост между Шампионската лига и позора. И славният герой от американското лято се кълнеше, че повече с Батков никога няма да работи. Сега е шеф на школата. От него разбрахме, че таксата за децата се вдигнала с 15 лева. Доста ще трябват до запълването на дупката от 35 милиона.

Единственото ново в Левски е обещанието, че на 14 декември феновете влизат в управлението

Друг е въпросът какво ще правят там. И какво ще се случи, ако трябва да излязат с общо предложение за решение – например за нов треньор. Тогава Реформатоският блок може да изглежда като най-здравата в историята ана човечеството коалиция. И не защото говорим за левскари. Просто фенът винаги има свое право и затова споровете в градинката ще ги има, докато свят светува.

В прав текст

Най-интересно в момента изглежда мнението на Димитър Димитров. Ходи да търси футболисти в чужбина, а публична тайна е, че същевременно си търси и нов отбор. Колкото може по-далече от България.

Днес в живота на Димитров на първо място е здравето и никойне може да го съди. Ситуацията в Левски пък може да разболее и най-здравия човек. Историята помни, че Херо обича да работи в океан от пари като при Литекс и Левски. Тогава са големите му успехи. От друга – може и в мътни води да лови риба, но целите на Черноморец бяха оцеляване. Феновете на Левски с право се съмняват в бургаския специалист. Той от своя страна не показва съпричастност към новия си работодател. А животът на Герена, ако се стигне въобще до такъв, може да го изправи на финал още във втория му мач. Като например – Левски може да стане шести само, ако победи Лудогорец в Разград.

Добре дошъл, Херо!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията