Обреченият Янев

ЦСКА пак действа по модела, от който провържениците се надяваха клубът да избяга

Динко Гоцев
Динко Гоцев 08:40 ч., 21 Авг 2016
0
5483
Lap.bg

Четири кръга. Толкова се задържа Христо Янев като треньор на ЦСКА в Първа професионална лига.

Човекът свика извънредна пресконференция и си даде оставката, което не очакваха само най-наивните вярващи в здравия разум на родния футбол.

Както и само те вярват, че това решение е лично и само на Янев.

ЦСКА стартира със 7 точки от 12 възможни и вероятно това се счита от ръководството за провал. Не е ясно какво се очаква - пълен актив и титла, може би дори Шампионска лига сега и веднага?

Янев си заслужи правото да води ЦСКА с това, че сплоти един отбор, имал най-трудната задача в историята на този клуб - да мине през В група.

Работи в адски трудни условия без някакви фойерверки и гръмки изказвания, винаги е спокоен и точен в интервютата, не се държи като типичният ни футболен кадър и показа, че е узрял много от времената, когато минаваше за поредния разглезен футболист.

А, да - и просто като подробност: спечели първият трофей за клуба от 4 години насам, Купата на България.

Христо Янев поне трябваше да получи шанс, но такъв не само не му бе даден, а бе хвърлен на екзекуция по най-грозния начин.

Първо, това лято - за второ поредно от негова лична гледна точка, той бе треньор в ненормална обстановка. Всичко друго да се каже за ЦСКА, няма да е вярно. Янев не знаеше кой ще е в отбора, къде ще играе отборът, какви футболисти да търси, при условие, че му доведоха реално цял отбор и му казаха - ето това са новите играчи.

С 8 останали от неговия си ЦСКА и два пъти по толкова доведени от Ловеч, няма треньор на планетата, който за 2 месеца да изгради отбор. Това е сбор от играчи, а не селекция.

Няма човек, който да обедини този сбор за толкова кратко време.

В атмосфера на свръхнапрежение, разделение сред общността, неясноти, хибридна медийна война, идване и заминаване на играчи, съшиване на състав от два такива, Янев получи всичко на всичко четири кръга време.

Нечестно и далеч от всякакво разбиране за здрав разум.

Да не говорим, че почвата под краката му бе ронена още преди старта на сезона, когато няколко от приближените на ръководителя на ЦСКА сайтове започнаха да пращат стрелички не на обичайните адреси - "враговете на каузата", а по собствения си треньор.

Усещаше се, че на Янев времето му изтича. А това направо е извън възможностите да бъде обяснено логично.

И така - новото начало на ЦСКА дотук не ни демонстрира нищо ново. Всичко си е постарому. Този подход и от времената на "Титан" ни е познат, а и от времето на Ганчев в Ловеч. Там така се сменяха треньорите през нощта след някоя загуба.

Футбол без стратегия. Аргументът, който ще чуем е: Който дава парите, той поръчва музиката.

Не можем да спорим, затова спираме дотук с тезата.

Просто ще завършим с едно предсказание: Ръководството на ЦСКА да не очаква повече хора на следващото домакинство. Няма да ги има, защото феновете не са слепи.

Тяхното доверие в случващото се и без това е крехко, за да бъде тествано с ходове като този.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията