Лудогорец ни свързва, Лудогорец ни дели

Разград се превръща в най-омразният отбор у нас с успеха си

Sportinglife
Sportinglife 07:55 ч., 24 Авг 2016
0
1436
Стоян Георгиев

Лудогорец ни свързва с големия футбол - за втори път ще играе в Шампионската лига след 2014-2015 г. За пет години проектът на Разград преуспя, като записва трето участие в евротурнирите до Коледа, а веднъж превали и оттатък Нова година.

Нечувано за моментното състояние на футбола ни. Другите ни представители в турнирите за последен път са правили нещо като пробив преди около 5-6 сезона.

Реакциите около мачовете на този отбор в Европа, а и на родна сцена, са абсолютно задължителни за всеки учебник по психология, лекции по народопсихология, както и ще имат нужда от сериозно обяснение на специалисти по минаващи като метеори социални явления.

Лудогорец промени българския запалянко из корен. В социални мрежи и на улицата, разговорите около мачовете на отбора с Виктория Пилзен си бяха за записване.

Удивително подобни на онези отпреди две години, когато Разград елиминира Стяуа и пак влезе в групите... От открити настроения "анти", до привързване към тази нова "кауза", която е печеливша. Ново усещане за запалянкото, особено ако не е от някой от грандовете. Те все пак помнят славни години, и то не чак в далечното минало.

Вероятно половин България открито вика против отбора на братя Домусчиеви, възприела, че:

- с многото си чужденци в състава това не е български проект

- с лобизма си в родния футбол той убива конкуренцията и съответно - мачка останалите

- с арогантното си поведение на ръководители и играчи е възмутителен и погазва традициите, където големите отбори са Левски и ЦСКА

- просто не е нормално да е водещ отбор, след като е от Разград

- съдиите винаги му помагат

Така. В горепосочените опорни точки има и немалка доза истина, но като цяло са спорни, меко казано. Но когато си настроен "анти", ти се струват бетонни аргументи, а всъщност далеч не са толкова безспорни.

В такси минути след края на мача в Чехия, завършил 2:2 и подпечатал мястото в груповата фаза, шофьорът сам отвори темата.

"Слушах мача по радиото. ТЕЗИ явно са много силни", са думите му. И той, човекът - отявлен славист от онези, които не ходят вече по мачове разочаровани, ги оценява ОНЕЗИ като много силни, но те си остават някакъв далечен елемент. Не са НАШ отбор, някак чуждо тяло са. Народопсихология. Запалянковска логика.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията