Един затворник отвори пътя на Шумахер във Формула 1

25 години от дебюта на Михаел на пистата "Спа" в Белгия

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 25 Авг 2016
0
5029
GETTY IMAGES

Всичко започна с едно лондонско такси. Не, не там е показал уменията си за първи път най-великият шампион във Формула 1. Не, не. Просто тогава спрейовете със сълзотворен газ бяха незаконни във Великобритания.

1991 г., Лондон.

Един французин се счепква за сметката с лондонски таксиджия, а това не е обичайно за възпитанието на хората от този занаят по онова време.

Настава скандал, а се стига и до физическа разправа. Клиентът пуска в употреба спрея и оставя в несвяст шофьора, чието име е Ерик Корт, за историята.

По онова време Бертран Гашо е известно име в света на Формула 1. Той е пилот на новосформирания отбор на Джордан, като постига серия от класирания в топ 10 в първата половина на сезона 1991 г., оценявани като отлични резултати.

Но вместо да защитава на пистата репутацията си, той отива в съда в средата на август, за да чуе решението заради инцидента с таксиджията и спрея.

"Не мислех, че е станало кой знае какво - спомня си днес Гашо, който е вече на 53 години. - Защитих се, като използвах спрея със сълзотворния газ, мислех си, че съм в правото си. Очаквах най-много някоя глоба или седмица общественополезен труд, както е по британските закони. Вместо това ме осъдиха на 6 месеца затвор."

Намаляват присъдата му на 2 месеца след обжалването, но и това е достатъчно дълъг период за търпението на собственика на отбора Еди Джордан, който иска да вземе пилот на негово място.

"В затвора до мен стигна новината, че ме сменят - спомня си Бертран. - Дойде и човек от екипа и призна - взимат някакъв германец.

Бяха ужасни дни, нямах почти никаква информация, а другите затворници правеха звук като от болиди на Формула 1 пред килията ми всеки път, когато минаваха - искаха да ме дразнят допълнително."

В това време Джордан се спира на 22-годишния Михаел Шумахер, който е изградил име в картинга. И германецът изобщо не се бави да си хване шанса. Но не всичко става толкова лесно.

Тийм мениджърът Тревър Фостър и дизайнерът Гари Андерсън настояват точно Шумахер да е заместникът на Гашо. Те са наясно с огромния му потенциал.

Еди Джордан обаче не е човек, който лесно се оставя да бъде убеден. А неговото мнение е, че подходящият пилот е Кеке Розберг, защото е много опитен. Отказал се е пет години по-рано, но би се върнал за кратко, за да помогне на отбора.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията