Последният гений на Англия

Мат льо Тисие бе уникат с изумителните му голове, наднормено тегло и заплата от 3500 лири седмично

Sportinglife
Sportinglife 08:15 ч., 28 Авг 2016
0
16759
Southampton F.C.

Всъщност, истински позор е, че Льо Тисие има само 8 мача за националния тим.

А най-голямото му разочарование остана Мондиал 1998 г. И пак - свързано с идола му Ходъл. Не е ясно дали Глен не го избра заради отказа му да иде в Челси две години по-рано, или по друга причина.

"Най-влудяващото е, че в онези квалификации аз играх няколко пъти, дори бях титуляр срещу Италия - спомня си Мат. - Но Глен не ме обяви в списъка, като всички вестници написаха, че изборът е бил между мен и Пол Гаскойн.

Казах си - ОК съм с това, Газа е невероятен играч, няма нищо лошо, ако е предпочетен той вместо мен. Но след седмица Ходъл обяви окончателния състав и Газа също не бе вътре! Тогава вече се ядосах. Но не му се сърдя, даже после работихме добре заедно (Ходъл стана мениджър на Саутхемптън през 2000 г.)".

Оказва се, че Мат е бил в позиция да избира за кой национален отбор да играе. Предвид юрисдикцията на Гърнзи, той може да представлява всеки от британските тимове - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, както и Франция.

"Жерар Улие звъня на баща ми в началото на 90-те години да пита как съм настроен за възможността да играя за френския тим - разкрива Льо Тисие. - Но изобщо не съм се замислял да го правя. Исках да нося екипа на Англия, само това. Без никога да ми е било някаква фикс идея. И без националния тим имах чудесна кариера. Не спечелих кой знае какво като купи и титли, но имах всичко, което исках."

Днес Мат е коментатор и анализатор в студиото на Sky sports ("изкарвам по-добри пари, отколкото като играч, а имам далеч по-малко талант за тази работа!" - неговият коментар по темата). Първият му спомен от новата професия е тягостен.

"През 2005-а бях в коментаторската кабина на BBC за последния мач от сезона, когато ни трябваше победа срещу Манчестър Юнайтед, за да оцелеем във Висшата лига. Саутхемптън поведе, но загуби с 1:2... Последните 20 минути бяха страшно тежки, не казах нищо в ефир. Просто не исках да отпадаме, знаех, че това е началото на дълъг път надолу за клуба."

И отново - като за завършек, веселата история на един самолет и Мат. През 2010-а авиокомпанията Flybe кръщава един от самолетите си на него - за курса от Лондон до Гърнзи. И слага лика на Мат с огромния му нос и неособено права редица зъби, върху тялото на самолета.

На откриването на курса Льо Тисие пристига с Лори Макменъми, легенда на Саутхемптън и почетен директор в клуба. Той изявява желание да произнесе реч. Тя се състои горе-долу в следните изречения:

"Поздравления към Flybe за невероятното чувство за хумор! Само така може да се обясни, че сте кръстили самолет на някого, който бе ужасно бавен на земята и много зле във въздуха!".

Страхотен комплимент, нали?!

И въпреки това, човекът бе футболен гений. Ако не вярвате, просто си пуснете видеата с неговите голове и кажете как по друг начин може да се обяснят тези удари.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията