Новият германски плеймейкър на Барселона

Тер Щеген игра с топката повече пъти от почти всички полеви играчи на останалите отбори

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 29 Авг 2016
0
2197
GETTY IMAGES

Той е русоляв, подава топката със самочувствие и не му пука, че може да сбърка под напрежение. Не търси "лесния" пас.

Вписва се идеално в русолявата и арогантна нова Барса, която си подава топката под носа ти, приканва те да я отнемеш, ти хвърляш играчи да я гонят из терена, за да бъдеш хванат с убийствена контраатака в пространство.

Представяме ви новия плеймейкър на Барселона - Марк Андре тер Щеген.

Да, точно той - нищо, че носи ръкавици и се води вратар. Играта му срещу Атлетик в Билбао направо изуми всички, които са гледали мача в дъжда на новия "Сан Мамес".

Германският страж отигра топката общо 90 пъти в мача, след като е била негово притежание. 13 хърляния с ръка, 77 паса с крак!

Тер Щеген е първият вратар Ла Лига от 11 години, успял да мине 50 паса за един мач - 51 от 62 бяха точни.

Останалите 15 отигравания не бяха точно насочени подавания, а изчистени напред и встрани топки - все пак, когато Атлетик те пресира със 7 души в твоята половина, веднъж на 4-5 минути можеш и да изриташ топката.

Германецът има повече отигравания с крак от всеки полеви играч в тима на Билбао. Там лидер е Ечеберия Бенят, плеймейкърът, който е записал 65 отигравания със 75% точност на подаванията. Тер Щеген има 82,3 процента!

Само няколко играчи в целия кръг на Примера записаха повече отигравания и пасове от вратаря на Барселона. Тони Кроос (117), разбира се, както и Серхио Бускетс и Иван Ракитич от неговия тим.

Но е направо удивително как на моменти каталунците си играеха с вратаря между голлинията и точката на дузпата, в триъгълници, като Пике и Умтити се изтегляха на флагчетата за корнер. В дъжда, на мокрия терен, с хлъзгавата топка и срещу летящите атакуващи играчи на Билбао...

Каква е целта на това упражнение?

Барселона пробва тактиката - явно разработена за трудни гостувания срещу отбори, които ще бъдат агресивни и пресират още в твоето поле - в предсезонните контроли с Ливърпул и Сампдория. Идеята е проста, едновременно с това адски трудна за изпълнение и донякъде развива системата на Гуардиола.

"Разширяването" на игрището за съперника с изтеглянето на хора по тъчлиниите и бързо подаване на топката с вратаря "разтваря" пресата на съперника и в момента, в който втората линия от нея - халфовете, малко закъснеят, а това неизменно се случва поне срещу отбори като Билбао (едва ли Барса ще го опита с Байерн и Реал), Ракитич и Бускетс получават и дават топката на Меси.

Лео е в позиция между линиите на пресата и дефанзивната част от съперника. И тръгва такава убийствена контра с петима срещу защитата на съперника, че е чудо да не стане гол.

Барселона поне 10 пъти хвана така Атлетик и само лошите завършващи удари на Туран, Суарес и Меси оставиха резултата 0:1.

Ролята на Меси.

Той изглежда отново гладен за футбол и в добра физическа форма, като заема позиция на ниво централната линия - обикновено на десния фланг, където удобно може да поеме и с едно изтегляне на левачката да изведе съотборник. Когато зад гърба му вече са 6-7 пресиращи и хванати в капана съперници, остават малко препятствия и за неговото око не е проблем да подбере точното подаване.

Барса се движи много, рязка е, обикновено директно тръгва срещу вратата, не разиграва до втръсване топката, както бе в ерата на Шави и Иниеста.

Иде нова епоха - Денис Суарес, Ракитич, Меси - динамика и нокаутиращи удари.

Но най-впечатляващото от победата в едно традиционно трудно гостуване бе играта на вратаря.

И ако някой се чуди защо Гуардиола отписа Харт толкова бързо и привлече Браво, да наблюдава промените в играта на Манчестър Сити в следващите месеци.

И да не се изненадва, ако човекът с различна фланелка и ръкавици играе като полеви футболист. В Англия доста отбори избират дълбоката преса и са "удобни" за такъв стил.

Въпросът е има ли Сити хладнокръвието, изпълнителите и арогантността, да опита да прави това в динамиката на Висшата лига.

Отговорите ще дойдат с времето. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията