На "Лаута" няма надпис "Добре дошли"

Само с подход като на Локо (Пд) първенството ни може да стане интригуващо

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 29 Авг 2016
0
782
Lap.bg

"Лудогорец няма нужда от представяне - изрази респект Илиан Илиев, треньор на Локомотив (Пд), след като отборът му направи 2:2 на шампиона. След което назова някои неща с истинските им имена. - Всяко пипане е фаул срещу тях. Няма как да противодействаш, след като всяко докосване е нарушение.

Съдията изнерви мача още през първото полувреме. Лудогорец няма нужда от това да му се помага, ако наистина иска да дърпа останалите напред във футбола. Той и без това е по-напред във всяко отношение."

Без да претендира да е някакъв футболен мъдрец, Илиев напипва проблем, който отдавна е сочен и от други треньори и отбори.

Освен очевидната си класа - ниво над останалите отбори, финансовият ресурс - далеч над конкуренцията, Разград получава и необходимия комфорт и респект в първенството.

Не че е нужно на някой съдия да му се влияе по темата. Случва се нормалното във футболния свят - към водещия отбор има едно уважение, което минава дори в леко страхопочитание.

То вече се вижда и у съперниците на терена, които сякаш не си вярват срещу Лудогорец. Монтана в миналия кръг се бе победил сам, преди да започне мача, а насреща бе вторият тим на Разград! Грешката на вратаря Христо Иванов, пуснал гол от центъра, е показателна.

След пет години доминация, отборът на Домусчиев си спечели правото да е в тази позиция. Обяснимо е да нямаш самочувствие срещу отбор, който те бие с лекота и то с втория състав.

Въпросът е кога ще започне обратният процес, при който останалите опитват да се равняват по лидера и да му се доказват в преките двубои, а не да падат по инерция от него, изпълнени със страхопочитание?

Локомотив (Пд) показва пътя. Както и Левски, за който това не е изненада - когато защитаваш името си на гранд, трябва да го правиш точно в тези мачове.

На "Лаута" Лудогорец страда вече в трети пореден мач - 2 поражение и реми. Последната победа на шампиона там е от август 2014-а. При 1:2 в неделя и 20-ина минути до края изглеждаше, че рутинната победа на Разград е сигурна. Но домакините не си го и помислиха.

Просто на входа на този стадион няма надпис "Добре дошли", какъвто символично опъват без да осъзнават и да го желаят голяма част от останалите отбори.

Ясно е, че Разград отново е фаворит за титлата. С класата му, това е напълно обяснимо и всякакво друго развитие ще е далеч от логиката. Но ако към Локо (Пд) добавим Левски (вече победил доминанта), ЦСКА, Черно море - традиционно корав, имаме интрига. А това е повече, отколкото можем дори да си мечтаем с оглед на последните два сезона.

Въпрос на манталитет и подход е да дадеш максимума срещу по-силния и можещ отбор. Да се предадеш преди мачът да е започнал... Това е най-лесното разрешение. И няма да доведе до вдигане на нивото на играта у нас.

Същото се отнася и до съдиите, които сякаш са притеснени как свирят на Лудогорец. Както дълги години бяхме свикнали, че на "Герена" и "Армията" свирката е 60:40 (в добрите случаи) срещу госта, сега по подобен начин приемаме за даденост, че реферите гледат малко по-различно на новия водещ отбор в пирамидата на играта у нас.

Подсъзнателно или съзнателно, неволно или съвсем умишлено - това няма значение и е въпрос на тълкувания и лично мнение. Важното е да бъде поставен при равни условия този тим, за да опитат останалите да му се противопоставят.

Иначе тръгваш срещу по-силен съперник с "хендикап", а това е абсолютно сигурна рецепта за загуба.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията