Най-тежкото поражение на Кайзер Франц

Репутацията на един от големите джентълмени във футбола е на път да бъде унищожена

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 04 Сеп 2016
0
1130
GETTY IMAGES

Кайзер Франц.

Питайте всяко дете от Мюнхен до Дортмунд или по улиците на Берлин кой е най-големият германски играч за всички времена. Няма да има друг отговор освен "Бекенбауер".

Човекът - символ на една епоха във футбола, елегантен лидер, слаган от повечето експерти и класации през десетилетията като един от петимата най-велики - Пеле, Марадона, Кройф, Кайзер Франц и... петото име обикновено е разично.

Капитан на Бундестима, вдигнал европейската и световната титла в 1972-ра и 1974-а, а после и селекционер, пак шампион на планетата от 1990-а.

Митична фигура.

Той не обичаше да губи мачове на терена, а до преди няколко месеца и кариерата му на ръководител, публична личност и лице на немския и световния футбол бе безукорно изгладена - като екипът му на терена, която сякаш никога не се цапаше или повреждаше.

Кайзера е на път да изгуби най-важния мач, който може да го прати в ъгъла на компрометираните завинаги. Защото швейцарските власти повдигнаха криминални обвинения срещу легендата за корупция, престъпни злоупотреби, пране на пари и злонамерено менажиране на средства.

Буквално преведено - това са четирите обвинения.

През октомври 2015-а Бекенбауер призна, че е "допуснал грешка" в процеса на събирането на вотове за Германия да е домакин на Мондиал 2006. Световно първенство, което върна на немските фенове вярата в играта, легитимира революцията във футбола в страната с великолепните нови стадиони, бум на интереса, както и старта на вълна от млади играчи, които днес са шампиони на света.

Мондиал 2006 бе повратна точка в немския футбол, без дори да бъде спечелено от домакина - Германия остана трета.

Какво обаче е провинението на Бекенбауер?

В четвъртък полиция от Швейцария и Австрия обискира дома на Кайзера в Алпите, където той изкарва повече време, отколкото в Мюнхен. Търсени са доказателства за злоупотреба с едни 7 милиона евро (или около 6,7 милиона според Германския футболен съюз), вписани като "разходи на ФИФА по галавечерта на откриването на кампанията за световното в Берлин".

"Обвиняемите са знаели, че тази сума всъщност не е за никаква организация, а за връщане на дълг, който Германския футболен съюз (ГФС) е имал."

Дългове? Ами това са пари, които са раздавани на членове на комисии на ФИФА, както и на хората, давали гласа си за домакин.

"Вие, Франц, сте велика личност за Германия. Вашият принос и този път бе решителен, никога няма да го забравим", обръща се тогавашният канцлер Герхард Шрьодер към Бекенбауер в онази нощ. И - естествено, е така.

Защо Кайзера е на мушката? Защото той е ръководил кампанията на Германия като председател на организационния комитет. Неговите банкови сметки излизат при проследяването на парите.

Как е станала транзакцията: 6,7 милиона евро превежда месеци по-рано Робер Луи Драйфус - шеф на Адидас, през сметки на Кайзера и още трима шефове на немския футбол (за тях - по-долу), които според в. "Шпигел" са отишли за "печелене на гласовете на Азия в полза на Германия".

На галавечерята ФИФА превежда чрез същите сметки парите обратно, като това става под формата на "перо - организация" - и те се връщат при Драйфус. Адидас "помага с целева субсидия", ако искате, за да си получи после дори дадените суми! А хората от Азия във ФИФА са малко по-богати.

Германия пък е домакин на световното, след като бие с 12:11 ЮАР на гласуването.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията