Защо Скоулс спря да гледа мачове от Висшата лига?

Старомоден и естествен, Рижият Пеле назовава нещата с истинските им имена

Sportinglife
Sportinglife 12:15 ч., 07 Сеп 2016
0
1346
GETTY IMAGES

Пол Скоулс винаги има мнение за футбол. То не е традиционното, не е пълно с клишета и не гали егото на звездите. Различен е, както беше и на терена. В книга за Клас 1992 - прочутото поколение на Манчестър Юнайтед, Скоулси говори за това как е загубил интерес към Висшата лига, защото парите, а не футболът, са приоритет там:

"Напоследък все по-рядко гледам футбол от елитните дивизии. Чувам как хората говорят, че Висшата лига е най-доброто първенство, но не съм съгласен.

Германия има по-добри отбори. А испанската лига е категорично най-добрата от всички. В Италия нямат широчина на съставите, това е проблем. Но ние в Англия говорим, че италианското първенство е скучно, което е пълна глупост. Вижте Ювентус - този отбор ще бие всеки английски в момента.

Испанското първенство е най-силно, евротурнирите го доказват. Трябва ни сериозно подобрение на качеството на играта, футболистите и отборите в Англия, за да ги настигнем. Освен Агуеро, Де Бройне и Давид Силва, нито един от най-добрите играчи в света не играе във Висшата лига.

Те са в Испания, в Байерн и Ювентус. Бейл, Неймар или Меси - ето ви топ играчи. Те няма да дойдат в Англия.

Наслаждавам се да гледам повече Солфърд (клубът, където е съакционер заедно с Гигс, Бът, Бекъм и братя Невил). Противоположно на всичко, свързано с отиването на мач от Висшата лига е. Няма трафик, няма тълпи, няма камери.

Отивам в Солфърд, паркирам зад вратата и излизам от колата. Но и мач на моя син да гледам - той играе за Ройтър Таун, пак ми харесва повече от Висшата лига. Последният им мач завърши 5:4, голямо забавление.

Да, качеството не е високо, играчите обаче се стараят и сред тях има доста добри. Трудно ми е да се сетя за някой мач от Висшата лига в последните 2 години, за който да кажа: Уау. Няма такъв.

Реал - Барселона и Байерн - Борусия са истински футболни мачове. Едва ли играчите от тези отбори гледат двубоите от Висшата лига и се вълнуват така, както ние, когато сме пред телевизора за техните. Преди 10 години английските отбори бяха на едно ниво с тези клубове. Може би, като изключим Реал...

Днес всичко се прави за пари, спонсори... Не е за футбол и за доставяне на удоволствие на феновете от играта. И вече не говорим само за топ отборите.

Има напрежение върху мениджърите, страх ги е да не загубят работата си. Ако паднеш в три мача поред, вече си на мушката. И как да си мислиш тогава за играта, за това как хората да са доволни, когато си тръгват от стадиона? Само резултатите са важни. Това разваля английския футбол.

Не знам дали някога ще стана мениджър. Изкарах лиценз В от УЕФА, не съм готов още с А лиценза. Но сигурно ще ме уволнят след пет мача с моя начин на мислене!

Струва ли си всичко това? Преди 2 години Олдъм ми предложи да стана мениджър. Трябва да се започне отнякъде - примерно от някой младежки тим и ако ти се получава, ако ти харесва, продължаваш. Мисля, че може и да ми хареса, ако започна. Но никога няма да съм като тези, които се страхуват за работата си и това определя всичко. Искам футбол по правилния начин, хората си плащат да гледат това, искат да получат удоволствие и забавление.

Собствениците са голям проблем.

Те вкарват много пари и искат да печелят още повече. Не им пука какво гледат в събота следобед на терена. Бизнесмени.

В Барселона също искат да печелят пари, обаче има баланс между бизнеса и футбола. Ние пропускаме този момент в Англия."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията