Забравете Меси и Неймар. Убиецът се казва Суарес

С 88 гола и 43 асистенции в първите си 99 мача за Барселона, уругваецът е машина

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 10 Сеп 2016
0
1989
GETTY IMAGES

Барселона се променя - трансфери на играчи като Денис Суарес и Андре Гомеш, привличане на все повече хора извън Ла Масиа, изрусяването на Меси... Че и Неймар се върна от Бразилия тази седмица, също рус...

Но едно нещо е константа в последните 24 месеца за каталунския гранд.

Луис Суарес е убиец - статистически и футболно, разбира се. Не е отнел живота на никого физически, макар да имаше опити поне да отхапе парчета от съперници през годините.

Уругваецът е пред мач №100 с екипа на отбора, който ще изиграе в събота срещу Алавес. Домакинството се очертава лесно за Барса, а за Луис целта е да е голово.

И кой би заложил да не е.

99 мача.

88 гола.

43 асистенции.

Потресаваща статистика.

За този период - от октомври 2014-а, когато изтече наказанието му от ФИФА след Мондиала, и се включи в атаката на Барса, отборът е спечелил 80 победи. Вдигнал е 8 трофея.

И Луис Суарес е с основна заслуга за тях.

А те не са Купа на Каталуня или трофей "Жоан Гампер": 2 титли на Испания, 2 Купи на краля, 1 Шампионска лига, Суперкупа на Испания и Суперкупа на Европа, Световно клубно първенство.

Такъв старт на кариерата в Барса няма ни Меси, ни Неймар. Геният от Росарио вкара 41 гола в първите си 100 мача за отбора. Бразилецът, взет от Сантос, наниза 57. Неймар и в момента, макар да е с 2 години по-дълъг стаж от Суарес в Барселона, има по-малко попадения (85).

Тризъбецът функционира безотказно, а най-плашещото е, че още не е играл нито веднъж заедно този сезон. Неймар бе в родината за олимпийските мачове, остана за световните квалификации.

Меси е контузен и може да пропусне двубоя с Алавес. Но след това ще се съберат.

Суарес се превърна в основното оръжие на Барса след пристигането му от Ливърпул. Той вкарва с огромен глад, но дава на играта и още нещо - тази необходима злоба, която сякаш липсваше на иначе изящния технически отбор на Гуардиола и Тито Виланова преди това.

При Луис Енрике, водени от Масчерано, а сега и Суарес, каталунците имат и "зло мляко" в тях - израз, използван навремето от Кройф за Стоичков. Необходимите "лоши момчета" в иначе брилянтно изграден футболен ансамбъл.

Уругваецът направи невероятен сезон в Ливърпул (2013-2014 г.) и почти постигна невъзможното - да направи "червените" шампион пред Манчестър Сити и Челси. Вкара 31 гола в първенството за 33 мача като титуляр.

Първата му година в Барса мина с 16 попадения в Примера, но и още 11 в другите турнири, включително на финала в Шампионската лига.

И дойде сезон 2015-2016 г., в който Луис направо разби конкуренцията, включително монополистите на футболни награди Меси и Роналдо.

54 мача, 59 гола, 21 асистенции. 8 хеттрика.

В испанското първенство Суарес завърши с 40 попадения, а вторият Кристиано Роналдо остана с 35.

В петте топ първенства уругваецът отново бе на върха, като втори остана Златан Ибрахимович, нанизал 32 гола за ПСЖ.

Разбира се, репутацията на Луис няма да позволи той никога да бъде допуснат дори до подиума за "Златна топка", въпреки че за втори път спечели "Златна обувка" на Европа.

Общите му статистики също са изумителни, а и стартът на новия сезон не е лош...

В 550 мача за клубни отбори и националния на Уругвай, нападателят има 355 гола. Добавяме и 195 асистенции.

Това си прави почти по попадение или голов пас на всеки двубой!

Такива числа могат да се видят в наши дни само за хора като Меси и Роналдо.

Уругваецът заслужи да е на една маса с тях.

Въпросът е само дали УЕФА и ФИФА ще го допуснат с покана до вечерята, или отново ще заложат на тези, които са бляскавото лице на футбола днес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията