Гуардиола пристигна в Манчестър

Сити надигра Юнайтед и го би в дома му - 2:1

Sportinglife
Sportinglife 16:25 ч., 10 Сеп 2016
0
934
GETTY IMAGES

Пеп Гуардиола пристигна в Манчестър - неговият Сити би Юнайтед на неговия стадион с 2:1, като за големи периоди от мача надигра градския съперник по начин, който не помним отдавна.

Стилът на каталунеца, при който топката не напуска краката на неговия тим, бе особено ярко илюстриран през първото полувреме. Това бяха 45 минути, паметни за всеки фен на Сити, но кошмарни за тези, които подкрепят Юнайтед.

Тогава видимо превъзхождащият физически червен отбор не успяваше да  вкара мача в битка и да наложи темпо - а именно това бе замисълът на Моуриньо с пускането на Лингард и Мхитарян вместо Мата и Марсиал. Не успяваше изобщо да овладее инициативата, надигран от комбинативните и бързи играчи на Сити.

Именно Лингард и Мхитарян бяха сменени на полувремето от Рашфорд и Ерера, а Жозе Моуриньо призна след мача, че "ако сега прави състава, би заменил двама играчи" - ясно кои.

Кевин де Бройне и Фернандиньо бяха в сърцето на всичко - в офанзивен и дефанзивен план. До 42-рата минута "Олд Трафорд" направо бе смутен, роптаещ и донякъде шокиран от случващото се.

Сити поведе с 2:0, след като Де Бройне използва пас с глава на 19-годишния Келеши Ихеаначо, изпревари заспалия Дейли Блинд и вкара майсторски.

При този гол не се намеси добре и Ерик Байли, получил много похвали за първите си три мача с екипа на Юнайтед. Ихеаначо удвои, след като топката срещна гредата от удар на Де Бройне, който бе възхитителен.

Доминацията на гостите бе смущаваща, но в 42-рата минута дебютантът на вратата на Сити Клаудио Браво върна Юнайтед в играта - изпусна елементарна топка и Златан Ибрахимович я вкара във вратата.

"Червените дяволи" на Моуриньо реагираха, притиснаха с преса и физика съперника и го принудиха най-накрая да започне да бърка. Ибра изпусна още едно положение до почивката.

Юнайтед излетя от съблекалнята и бомбардира наказателното поле на гостите на старта на второто полувреме, като особено Маркъс Рашфорд, заменил Джеси Линдгар на крилото, бе движещата сила. Но чистите положения липсваха.

Опасностите идваха от глупостите на Браво, който в опитите си да играе с крака в стила на отборите на Пеп, задържаше топката твърде дълго като за дерби от английския футбол. И на няколко пъти очевидно напрежението го скова, допускайки страхотни грешки.

След 60-ата минута Сити отново влезе в релси и подхвана домакините на контраатаки. Де Бройне уцели греда, Силва стреля на сантиметри от вратата, а Де Хеа спаси голов удар на Фернандиньо с глава.

Рашфорд простреля Браво, но Ибрахимович бе в засада и отклони топката - справедливо гол не бе признат.

1:2. Сити спечели, след като в миналия сезон не успя да бие градския съперник ни веднъж.

Гуардиола победи за осми път Моуриньо в преките треньорски сблъсъци. Жозе има три успеха. В този следобед няма съмнение кой бе властелин на надиграването на мениджърите.

Статистиките го доказват - Сити стреля повече пъти към вратата - 18:14. Уцели повече пъти рамката - 6:3, плюс гредата на Де Бройне, която не е в тези цифри. Владеенето на топката бе убедително за гостите - 60:40 процента.

Донякъде притеснително за Жозе, отборът на Пеп изтича с 9 километра повече от неговия - 120 на 111 км. А Юнайтед очевидно е отбор, който ще "мачка" физически противниците или поне... това е планът.

Двамата мениджъри се прегърнаха преди началото, подадоха си ръце и след края. Но е очевидно - разгаря се ново голямо противоборство между най-успешните треньори на новия век. Този път на бойното поле на Висшата лига.

Сити оглави класирането с 4 от 4 победи и 12 точки.

Юнайтед е с 9 т., като записа първата си загуба при Специалния. Болезнена, без съмнение, но в никакъв случай фатална.

В неделя Челси може да стане вторият тим с пълен актив, ако победи Суонси навън.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията