Барса? Никакъв проблем, ще ги бием и в двата мача!

Кой е единственият отбор, който е със стопроцентов положителен баланс срещу каталунците?

Sportinglife
Sportinglife 13:00 ч., 14 Сеп 2016
0
6126

Тази история със сигурност се разказва често в топлите ъгли на пъбовете из Шотландия.

С подробности, като например - кой направи онзи шпагат, кой би корнера, от който падна втория гол, както и има ли друг отбор в света, който да е със стопроцентов актив от срещите си с Барселона.

Отговорът там идва светкавично - няма. Каталунците, днес един от властелините на световния футбол, имат своя подчинител, и то убедителен като говорител на партийно събрание в КНДР.

През 1983 г. Дънди Юнайтед взе, че стана шампион на Шотландия. За първи и единствен път, да уточним. Това не бе съвсем случайно, след като от 1973-а там мениджърът бе само един - Джим Маклийн, който с твърда ръка, здрава работа и философията, че "съперникът не трябва да се чувства комфортно на терена срещу нашите оранжеви фланелки", създаде и обигра един много солиден тим.

Юнайтед спечели титлата, а в следващия сезон стигна полуфинал за Купата на европейските шампиони, където отстъпи на Рома (победен после от Ливърпул на финала).

В тези години, между 1983-а и 1987-а, Дънди Юнайтед стигна три финала за Купата на Шотландия и два за Купата на лигата. Беше си сериозен клуб, уважаван фактор в местния футбол.

През сезон 1986-87 оранжевите фланелки отново тръгнаха на европейско приключение, този път в Купата на УЕФА. Първият съперник бе труден - френския Ланс, но преодолян с 2:1 общ резултат (0:1 навън, 2:0 у дома).

Във втория рунд крепостта на "Танадайс" - името на стадиона на Юнайтед, не даде никакви шансове на румънския Университатя Крайова - 3:0. В реванша шотландците на Маклийн си позволиха поражение с 0:1.

В третия рунд през ноември Дънди Юнайтед сгази много силния Хайдук Сплит у дома с 2:0 (гол вкъщи не се допуска - първа заповед на Маклийн), а после направи 0:0 на "Полюд" и се класира за пролетните четвъртфинали.

Жребият е суров: Барселона.

През този сезон английските клубове са наказани вече да не играят в Европа и интересът на цяла Великобритания към мачовете на шотландските представители е огромен.

А когато Дънди Юнайтед трябва да срещне каталунците, където треньор е Тери Венейбълс, а нападатели - Марк Хюз и Гари Линекер, мачовете се превръщат в най-чаканото събитие за сезона. Разбира се, Барса е огромен фаворит на букмейкъри и специалисти.

Но преди двубоите Маклийн има план. Той знае отлично тактиката на Венебълс, който е предпазлив при гостуванията.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията