Английските дебюти в турнира на шампионите

Лестър е 17-ият отбор от родината на футбола, който опитва да спечели най-важната купа

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 15 Сеп 2016
0
2698
GETTY IMAGES

Марк Олбрайтън заби топката във вратата на Брюж, а 2-хилядната гостуваща агитка запя мощно: "Champions League - we`re having a laugh!". Преведено свободно - "Шампионска лига - правим си майтап с нея". С лекота Лестър спечели първия мач в своята история от турнира за купата на шампионите. 3:0 в Брюж.

В летописите на надпреварата, която стартира през 50-те години, това е 17-ият английски отбор, който тръгва с надежда за трофея.

Какви са дебютите на предишните представители на родината на футбола в шампионския турнир?

1. Манчестър Юнайтед, сезон 1956-57 г.

Мат Бъзби разбира, че турнирът е с голямо бъдеще, въпреки че в Англия на него по това време се гледа като на "измислена надпревара". Той пуска най-силния състав на шампионите, а Юнайтед разбива с 10:0 Андерлехт в първия двубой, който е и исторически дебют на английски тим в турнира.

Куриозно, не "Олд Трафорд" вижда това зрелище, а стадионът на Манчестър Сити - "Мейн Роуд". Арената на Юнайтед няма достатъчно добро осветление за вечерни мачове, след като още я възстановяват от разрушенията на бомбирдировките от войната.

Юнайтед елиминира Борусия Дортмунд и Атлетик Билбао, за да спре в Реал на полуфинал.

2. Уулвърхемптън, 1959-1960 г.

Историята твърди, че идеята на Габриел Ано за турнира на европейските шампиони се ражда в главата на редактора на френския вестник "Екип", когато той гледа наживо приятелски мач на Уулвърхемптън и Хонвед на Пушкаш.

Е, "вълците" печелят титлата, турнирът вече го има и те влизат в него още в първите му години. Уулвърхемптън е вторият английски представител в надпреварата, след като

Стигат до четвъртфинал, за да паднат от Барселона с общ резултат 2:9.

3. Бърнли, 1960-61 г.

О, да - днес те са едно малко отборче, което се пречка в краката на големите във Висшата лига сякаш по случайност. Но в края на 50-те с мениджъра Боб Лорд, тимът от Ланкашър бе много силен.

Бърнли е първият клуб в Англия, построил си отделна тренировъчна база и преместил заниманията извън стадиона. Там се ражда и клубна академия, което после правят всички останали. През този сезон в турнира дстига четвъртфинал, където отпада с 4:5 общ резултат от Хамбургер.

4. Тотнъм, 1961-62 г.

Шампионите са различни всяка година, такива са времената в английския футбол.

Тотнъм печели титлата и се впуска в европейска авантюра сред шампионите от цяла Европа под ръководството на Бил Никълсън.

На полуфинал един гол не достига за елиминирането на могъщия Бенфика с Еузебио, като той всъщност е вкаран от Джими Грийвз, - но е отменен неправилно. След 1:3 и 2:1, Тотнъм отпада на крачка от финала, където чака Реал Мадрид.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията