ФИФА – снежна топка от една голяма лъжа

Изборът на Русия и Катар смърди, вече го разследва и ФБР

Динко Гоцев
Динко Гоцев 16:20 ч., 14 Ное 2014
0
471

Разследването продължи близо 3 години, водеше го един от най-печените и респектиращи адвокати на САЩ – нюйоркчанинът Майкъл Гарсия. През този период цели 13 от членовете на Изпълкома на ФИФА или се оттеглиха, или бяха „оттеглени“ далеч от централата.

От останалите 11 дадоха съгласие да говорят едва петима. Това бе съдействието, което ФИФА оказа на разследването, която уж сама назначи на собствения си избор.

През 2010 г. Русия получи домакинството на Мондиал 2018, а Катар – на световното след 8 години. В конкуренцията на готови за това държави с огромни традиции в организирането на големи спортни форуми като Англия, САЩ, Япония и Австралия.

Изборът смърди жестоко и най-накрая това вероятно все пак ще се докаже. Въпросът е защо едно тригодишно разследване бе заметено от организацията, която допуска една лъжа да се засилва с ефекта на снежната топка.

Гарсия е изготвил докумен от 430 страници. Липсват елементарни факти, които той е трябвало да получи  и приложи. Русия не предоставила електронната поща, която е текла като кореспонденция преди избора. Официалната, тази на комитета по номинацията. Файловете били загубени...

Адвокатът от Ню Йорк призова ФИФА да даде публичен достъп на целия му доклад. Вместо това с изненада чу в четвъртък пресконференция на Етичната комисия, базирана на неговите 430 страници. В нея се каза, че всичко е ок, няма данни за нищо нередно, а ще бъде публикуван само екстракт от документите – 42 страници.

Гарсия не е някой, който  си оставя магарето в калта. Той веднага говори пред „Ню Йорк Таймс“ и обяви: „Изнесеното днес от Етичната комисия е пълно с неверни факти и такива, които са изкривени от моя доклад“.

ФБР започва свое разследване. Вероятно и КГБ щеше да се включи, ако Русия бе пренебрегната, а не одобрена при избора преди 4 години.

ФИФА не просто упорства срещу фактите, а те не са никак за пренебрегване. Бяха уличени Мохамед бин Хамам, член на Изпълкома и на Азиатската конфедерация, както и хора от Океания и Африка. Няма обяснения за паричните преводи към тях, както и за създадения фонд от 5 милиона долара, спонсориран от Катар, с който се е разпореждал Бин Хамам.

Нещо повече – ФИФА посочи за „гнили“ кандидатурите на Англия и Австралия, а именно те първи предоставиха пълната си документация при разследването.

„Това е пълен майтап, нещата са тотално сбъркани и изопачени – разочарован е новият шеф на Английската Футболна асоциация Грег Дайк. - Отношенията ни с ФИФА са необратимо счупени. А футболът все пак трябва да научи истината.“

Сеп Блатер спокойно се е устремил към поредния си мандат, вероятно последен. Той не дава отговори. Например – защо още не е решен въпроса с месеца на провеждане на първенство в Катар, каквото явно ще има на всяка цена. Януари? Европейският футбол е готов да се взриви при такъв сценарий, защото календарът ще е объркан за поне 2 сезона.

Лятото... непосилно, при температури около и над 40 градуса. Това определено са въпроси, от чиито отговори футболът се нуждае.

За руската кандидатура, разбира се, се задават основно политически въпроси. Но след зимните игри в Сочи, поне е ясно, че страната има капацитет да се справи с организацията.

И все пак – чакаме отговори. Кой гласува за Катар и на каква цена? Защо Изпълкомът е подменен след избора? Защо остатъците от него отказаха съдействие на Майкъл Гарсия при разследването? Какво крие руската страна, та не предоставя електронната кореспонденция около кандидатурата си?

ФИФА не дава отговори. Тя се готви за избори и поредното помпозно представяне на новия стар лидер на организацията, в която цари законът на омерта. Мълчанието е злато.

Или петролни долари...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията