Петев си плаща и си тръгва по Петевски

Не е ясно кой ще води отбора в Париж и Стокхолм, БФС убеждава напускащия селекционер да го направи

Динко Гоцев
Динко Гоцев 13:55 ч., 26 Сеп 2016
0
1170
Lap.bg

Ивайло Петев ще си тръгва от националния. Динамо Загреб, който явно много си го хареса още преди 3-4 години в мачовете срещу водения от него Лудогорец, този път май е решил да го назначи.

За такъв сценарий се пише и говори няколко пъти от 2013-а насам, сега хърватските медии са убедени, че ще се случи.

Ако се случи - защото още не е сигурно, но изглежда вероятно, не би следвало да ни пресъхват очите от сълзи.

Селекционерът ще си плати неустойката (вероятно клубът ще поеме този разход), която е вписана в контракта му с БФС при напускане преди изтичане на договора.

Предполага се, че е около 75 хиляди лева - нищо работа за Динамо, който играе в Шампионската лига редовно и има чудесни приходи от продажби на играчи всеки сезон.

Заплатата на Петев в Загреб ще е близо два пъти по-голяма от тази, която му плащаше родният футболен съюз - някъде около 22 хиляди евро месечно (толкова в левове взимаше досега).

Ако напусне днес, Петев ще си тръгне точно по Петевски - както и води националния в последните 2 години. Някак ни в клин, ни в ръкав, точно преди важни мачове, а и с наследство, което оставя - около точката на замръзването.

Ако използваме думите на предшественика му Любо Пенев - ютията не е отлепена от дъното. И след 3-4 години дори няма да помним нещо от "ерата Петев" в националния, толкова бе незапомняща се.

Или пък не - ще има и ярки спомени. Неприятни. Резултатите бяха слабички, клонящи към катастрофални - историческото турне в Япония с 2:7 от домакините и 0:4 от Дания бе голямото блюдо в менюто от горчиви ястия, а десертът - 4:3 над Люксембург на старта на световните квалификации у дома в мач, който по-добре да не си спомняме.

През октомври България гостува на Франция и Швеция, като в момента шефовете не БФС опитват да убедят Петев да води отбора в двата двубоя от квалификациите за Мондиал 2018, след което да напусне към Загреб.

Селекционерът обаче се дърпа от такова отлагане. А няколкото кандидати за поста, набелязани от БФС, нямат никакво желание да влизат в играта точно преди тези сблъсъци.

Без да го твърдим като факт, очевиден е изводът защо никой не иска да води националния точно в Париж и Стокхолм...

Най-малкият детайл е, че повиквателните вече са пратени (от Петев) и изборът е направен, за да работи с него друг треньор.

Така БФС е в тежка ситуация, като по ирония на съдбата е поставен в нея и заради упорството си да не смени селекционера след провала в евроквалификациите.

Там не успяхме да влезем в тройката при съперници Хърватия, Италия и Норвегия. А бе напълно реално да очакваме поне място на баражите, където норвежците паднаха от Унгария.

Петев остана, за да си тръгне сега в момент, в който националният е пред две от трите си най-тежки изпитания за пресявките към Русия 2018. Третото е на гости на Холандия.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията