Ще се завърне ли Рафа?

Контузиите превърнаха 2014-а в кошмар за Надал

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 15 Ное 2014
0
696

За втори път през последните три години финалният турнир при професионалните тенисисти се провежда без една от най-големите звезди – бившият №1 Рафаел Надал.

Испанецът, който в момента е под №3 в ранглистата е у дома и се възстановява от направена му преди седмици операция на апендикса. Предстои му обаче още едно лечение – със стволови клетки заради проблемите, които имаше във финала на Откритото първенство на Австралия през януари.

„Всяка година или две той е извън корта за три-четири месеца”, отбелязва Стан Вавринка, цитиран от USA Today  и припомня за контузията в коленете, която остави Рафа извън корта от лятото на 2012 до началото на 2013 г.

„Не му е лесно”, убеден е Вавринка.

Всъщност Надал не е изиграл пълен сезон от 2011 г. насам

Тогава той участва и във финалния турнир за сезона. Голямата въпросителна сега е в каква форма ще се завърне Рафа когато се възстанови след интервенцията.

„Когато Рафа играе, той е невероятно добър. Очаквам да бъде такъв и когато се завърне сега”, убедено заявява един от най-големите му съперници в последните години Роджър Федерер пред американското издание. През тази година двамата се срещнаха само веднъж. Първата им среща пък бе точно преди 10 години.

Роджър Федерер

„Мисля, че Надал отново ще печели големи титли, ще възстанови класирането си в ранглистата и ще тръгне отново нагоре”.

„Мисля, че това е нещото, което и той очаква от себе си. Надявам се отново да играем един срещу друг”, допълва швейцарецът. 

През февруари 2013 г. Надал се завърна след седемесечно отсъствие и го направи по впечатляващ начин: спечелени 44 срещи и седем турнира, включително „Ролан Гарос”. Загубите бяха само две и това за период от четири месеца.

Сезон 2013 Надал завърши със серия от 75:7, спечелвайки и Откритото първенство на САЩ.

Коренно различна обаче се оказа 2014 г. Тя бе на приливи и отливи, съпътствана на моменти и от лош късмет

На корта в Мелбърн на моменти изглеждаше, че Рафа дори не може да се движи заради болките в гърба. След рекордния си девети Ролан Гарос испанецът загуби от петима играчи извън топ 20. В Базел, където стана ясно, че трябва да се подложи на операция от апендикс той загуби от играч извън топ 100 за четвърти път от Уимбълдън 2012-

Стан Вавринка

„Ако Надал е здрав и без контузии той без съмнение ще се върне на върха”.

„Прави го всеки път когато се върне, просто печели вскичко. Ще видим. Надявам се, че ще е възстановен, защото тогава ни очаква наистина интересна 2015 година”.

Според специалистите до голяма степен „вина” за честите контузии на испанеца има играта му от дъното на корта.

Подобни проблеми имаше и ракета №1 на Япония Кей Нишикори

Японецът твърди, че откакто работи повече във фитнеса се чувства по-здрав.

„Прекарвам повече време в залата. Не е като да правиш различни неща през годината, но съм убеден, че усилията, които полагам в залата и извън нея на корта ми помагат да съм здрав”, обяснява Нишикори.

Лекарят на Надал Анхел Руис Которо обяснява пред Асошиейтид прес, че болките в гърба са типични за тенисистите.

Очаква се през следващия месец Рафа все пак да успее да поднови тренировките си.

Преди дни Надал публикува снимка на страницата си във Фейсбук, на която е облечен в спортен екип. Текстът гласи: Възстановяването започна.

Първа стъпка: разходка из Порто Кристо. Мястото е на 40 минути с кола от родния град на Надал Манакор.

Ще успее ли да го направи както трябва и отново да бъде на върха ще разберем още през януари. Сигурно е обаче че от Рафа се очаква точно това. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията