Кристиано Роналдо за трети път е носител на „Златната топка”

Кристиано Роналдо пак е „Златна топка”

Йоаким Льов взе наградата за най-добър треньор на 2014 година

Sportinglife
Sportinglife 21:10 ч., 12 Яну 2015
0
744
Getty Images

Кристиано Роналдо за трети път е носител на „Златната топка”. На церемонията в Цюрих той получи най-големия индивидуален приз във футбола от френската звезда Тиери Анри, който се отказа преди месец от играта.

Вотът

Кристиано Роналдо (37.66%)
Лионел Меси (15.76%)
Мануел Нойер (15.72%)

Роналдо беше предпочетен пред германския вратар Мануел Нойер и аржентинския идол Лионел Меси.

Досега португалецът е триумфирал като най-добър играч в света през 2008, 2013 и 2014 година.

„Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен – каза голмайсторът на Реал. – Опитвам се с всеки изминал ден да ставам все по-силен. Спечелих заради баща ми, който ме гледа от небето и заради моя син, който е до мен. Винаги съм искал да бъда най-добрия играч в света. Но никога не съм очаквал, че ще спечеля „Златната топка” три пъти.”

Йоаким Льов спечели битката с Карло Анчелоти и Реал (Мадрид) за треньорския приз на 2014-а година. Селекционерът на Германия, станал световен шампион на Мондиал 2014, изпревари италианеца и аржентинския треньор на Атлетико Диего Симеоне.

Роналдо и Меси не гласуваха един за друг

Големите съперници на терена не се показаха като джентълмени с химикалка в ръка. Новият стар кавалер на „Златната топак” Кристиано Роналдо и Лионел Меси не гласуваха един за друг като капитани на Португалия и Аржентина.

Роналдо постави на първо място съотборника си в Реал Серхио Рамос, последваха Гарет Бейл и Карим Бензема също от „кралете”. Призовата тройка на Меси пък е Анхел ди Мария, Андрес Иниеста и Хавиер Масчерано.

Интересна е анкетата на треньора на Англия Рой Ходжсън, който не посочи Роналдо в своята тройка. Според него най-добри през годината са били Масчерано, Филип Лам и Мануел Нойер. А новият треньор №1 в света Йоаким Льов заложи само на свои играчи – Нойер, Лам и Бастиян Швайнщайгер.

„На мое място напълно заслужено щяха да са Анчелоти и Симеоне – каза Льов. – За мен е огромна чест да бъда на тази церемония и да спечеля наградата за най-добър треньор на годината. Тя е на всички, които помогнаха да станем световни шампиони. От футболистите до всеки човек във футболната федерация. В този ден всеки треньор в Бундеслигата може да се чувства за избран за №1, защото всекидневно работи с тези, от които избираме националния тим.”

Треньор №1 в женския футбол стана Ралф Келерман, който ръководи дамите на Волфсбург.

А най-добра дама в през годината играта стана германката Надине Кеслер, която също е от Волфсбург.

В идеалния отбор на ФИФА за 2014-а се появи и мини скандал. В защитата фигурираха бразилците от Пари Сен Жермен Давид Луис и Тиаго Силва.

А именно те са част от фиаското на „селесао” на мондиала, който завърши с 1:7 от Германия и 0:3 от Холандия в малкия финал.

Изненадваща е и номинацията на Андрес Иниеста в халфовата линия.

Отборът на ФИФА изглежда по следния начин: Мануел Нойер, Филип Лам, Давид Луис, Тиаго Силва, Серхио Рамос – Тони Кроос, Андрес Иниеста, Анхел ди Мария – Лионел Меси, Ариен Робен, Кристиано Роналдо.

Колумбиецът Хамес Родригес вкара най-красивия гол на 2014 година.

Феновете по света отличиха уникалното му попадение на осминафинала на световното първенство срещу Уругвай. Родригес стреля от въздуха извън наказателното поле, топката срещна напречната греда и влезе във вратата.

А Колумбия спечели с 2:0. Така Родригес е новият носител на приза „Ференц Пушкаш”, който миналата година беше за Златан Ибрахимович.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията