Войната за Москва

Най-здравите квалификации от години предлагат страшно много въпросителни

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 12 Окт 2016
0
1243
GETTY IMAGES

Световното първенство Русия 2018 е едно от най-обсъжданите, оспорваните (за начина, по който бе спечелено домакинството) и едновременно с това труднодостъпните в историята.

Защото квалификациите, от които в Европа са минали три рунда, а другаде са в разгара си, са война. Вероятно за последен път ФИФА и УЕФА предлагат такъв формат, при който неизвестните са много, фаворити ще треперят и пресявките наистина са пресявки.

Тенденцията в световния футбол, тръгнала от модела на Шампионската лига, е поставените, привилегированите и силните да имат предимство, за да се лишава шоуто от тях до възможно най-късен етап. Времената на елиминациите и сензациите са до голяма степен минало.

Но тези квалификации ще са брутални, особено в Европа, където 9 групи ще определят 13 финалиста. Ще отпаднат сериозни отбори, бъдете сигурни. Само победителите отиват на световното директно, а 8 от 9 най-добри втори тимове се изправят в четири баражни дуела в два мача.

В група А всичко ни е до болка познато.

Франция и Швеция са напълно равни на върха - 7 т., 5:1 голова разлика. Идва Холандия с 4, а България е с 3. Очевидно е, че трите отбора на върха ще си останат там, въпросът е как ще се подредят.

Франция би следвало да е фаворит, а това значи, че един между шведи и холандци отпада още преди баражите. Другият може да не ги премине...

В група В еврошампионът Португалия (6 т.) е втори след Швейцария (9), а нататък следват Унгария и Фарьорски острови с по 4.

Въпросителни около първите две места трудно може да има, но Роналдо и компания може съвсем спокойно да идат на плейоф.

Германия няма грижи в група С - 9 точки и 8:0 голова разлика.

Няма и сериозен преследвач: Азербайджан (7), Северна Ирландия (4), Норвегия (3), Чехия (2)... Тук всички освен лидера пилеят точки и нищо чудно това да е групата, в която вторият след немците да не събере достатъчно точки за бараж.

Група D предлага прераждането на Сърбия с треньор Славолюб Муслин - 7 точки на старта, като голова разлика дава аванс пред Ейре (също 7).

елс с пет пункта и Австрия с 4 гарантират, че тук битката ще е адска - четири сравнително равностойни отбора за 1 място и половина! През ноември ни чакат сблъсъци Австрия - Ейре и Уелс - Сърбия. Страхотна група.

Не по-малко напечено е в група Е, където Черна гора сензационно поведе след 1:0 в Дания - има 7 т. и по-добра голова разлика от Полша.

С пет пункта са румънците, а датчаните имат 3. Като добавим, че трудните за гостуване Армения и Казахстан са тук, очертава се битка на четири отбора за върха. Румъния - Полша е сблъсъкът на ноември.

Англия добута до 0:0 в Любляна срещу Словения и води със 7 т. в група F. Без допуснат гол и традиционно с добро темпо като точки, за да се класира без особени проблеми.

Литва изненадващо е втори с 5 т., колкото имат и словенците. С четири е Шотландия, с три - Словакия. Четири отбора, които ще се вкопчат в битка за второто място и тя е напълно непредвидима. Засега най-добре игрово изглежда Словения, но...

Стигаме до класиката в група G, където един от Испания и Италия ще иде на бараж.

И то, ако спечелят всички останали мачове - което, между другото, изглежда вероятно въпреки съпротивата на албанци, македонци и израелци.

Грандовете имат по 7 т., Албания и Израел са с по 6. Всяка грешка на един от двата мастодонта може да се накаже, а и да не сбъркат, този, който вкара по-малко голове, отива на плейоф.

А там няма нищо сигурно.

Белгия и Гърция са без грешка дотук - по 9 т. начело в група Н.

Босна и Херцеговина не е за отписване, особено ако не загуби в Атина през ноември. Ако приемем белгийците за големия фаворит, битката за второ място на гърци и босненци ще е безмилостна.

Хърватия, един от най-силните отбори в Европа от няколко години, е начело на група I, но само по голова разлика - по 7 т. с Исландия.

Трети е Украйна с пет точки, тук и е Турция, която засега има само 2. Но няма да се даде в битката.

През ноември Хърватия приема Исландия, Украйна е домакин на Финландия, а Турция - на Косово. При вероятни победи на тимовете на Шевченко и Терим, както и евентуално равенство в Загреб, групата ще стане четворен възел.

Към момента разбивката на вторите отбори - при условие, че са минали само три мача, е следната:

Италия има 7 т., Исландия - също. С 6 са гърците, по четири са събрали Швеция, Полша, Ейре и Азербайджан. Португалия е с 3, а Литва - с две. Разбира се, това е заради правилото, че точките срещу последния в групата не се смятат в това допълнително класиране.

Тоест - не си правете изводи. И последните в групите ще се менят, и много точки още тепърва ще се печелят и губят.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията