Последният удар на Пабло Ескобар

Двата гола на ветерана за Боливия взривиха интернет и феновете на сериала Narcos

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 13 Окт 2016
0
2919

Връзките на митичния наркобарон Пабло Ескобар с Боливия са основно свързани с набавянето на кока - суровината за кокаин, тъй като най-доброто идвало именно от тази планинска страна.

Какво общо има това с една спортна история ли?

Много общо.

Интернет полудя със случилото се в Ла Пас в световната квалификация Боливия - Еквадор (2:2), като такава режисура не могат да направят дори авторите на сериала Narcos, ударил всички рекорди по гледаемост и популярност в последните години.

Именно аналогиите с него направиха световноизвестен един 38-годишен нападател, за когото допреди няколко дни знаеше само родината му... Е, и Южна Америка донякъде, но без да го брои за звезда.

Пабло Даниел Ескобар Оливети заби два гола за домакините с левачката си през първото полувреме - кой от кой по-хубави. Той написа история така, защото е най-възрастният футболист, вкарвал в световна квалификация в зона Южна Америка.

Гостите отвърнаха с два гола на Енер Валенсия от Евертън, а това е съвсем отделна история, също достойна за крими сериал!

Та глобалната мрежа пощуря в типичния си цветен, хаотичен и изобретателен стил, да прави аналогии с името на голмайстора за Боливия и El Patron - шефа, който отново е световна знаменитост след сериала Narcos.

Славата на Ескобар (колумбийския) бе доста позамръкнала, тъй като от убийството му с няколко куршума на националната полиция минаха 23 години. Както се казва - толкова бе отдавна, че през това време България успя да стане четвърта в света на футбол...

Самият наркобарон е изпрал доста пари през футболния отбор на Атлетико Насионал (Меделин), който през 1989-а го зарадва с първата си Копа Либертадорес.

Куриозно, без да има пряка връзка с историята, през тази година Атлетико Насионал спечели втората си купа на шампион на континента, макар и две десетилетия след смъртта на най-големия си благодетел.

Но това е Пабло Емилио Ескобар Гавирия - милиардерът наркобос, който е историческа фигура и отдавна лежи под земята.

А тук историята е на Пабло Ескобар, боливийският нападател, който излезе на сцената на стари години.

Неговата история далеч не е за филм или книга, както на митичния му съименник. Но пак е интересна, а в ерата на свръхинформацията, нямаше как голмайсторът от Ла Пас да не стане световна знаменитост с това име.

Пабло Ескобар играе за Дъ Стронгест в родината си, като държи доста рекорди не само на клуба, но и на Боливия. Пардон (не патрон) - това не е истинската родина на Пабло.

Той е парагваец по кръв и рождение, но избира да играе за Боливия, тъй като не получава място през 2005-а в състава на истинската си родина за Копа Америка.

Нападателят е със 173 гола в първенството на страната, която представлява, което го прави най-резултатният все още играещ футболист там.

Освен на Дъ Стронгест, носил е екипа на Олимпия (Парагвай), Химнасия Хухуй (Аржентина), Сан Хосе (Боливия), Серо Портено (Парагвай), Ипатанга, Санто Андре, Мирасол, Понте Прета и Ботафого (Бразилия). От пет години отново е в Дъ Стронгест, където май се чувства най-добре.

С 9 гола за Копа Либертадорес и 5 за Копа Судамерикана е реализатор №1 в историята на клуба в турнирите на континента.

Най-добър голмайстор в дербито на Боливия, което е между Дъ Стронгест и Боливар, има 20 попадения в класиката на страната.

Първи в списъка с най-много мачове изобщо за клуба - записа 303 двубоя досега, а не смята да се отказва. Все пак историята на онзи другия Пабло Ескобар свършва на 44 години (простете за тъмната аналогия), докато този Пабло е само на 38... Тъкмо видя светлината на световната слава.

Преди 4 години този слабичък русоляв тип с убийствена левачка се отказа от националния на Боливия. По криминални причини, но не - нямат нищо общо с името му.

На 9 юни 2012-а в световна квалификация за Мондиал 2014 вкара два гола (пак, както сега), но във вратата на Парагвай. Боливия спечели с 3:1, но в дните след мача получи смъртни заплахи, защото все пак е парагваец.

Върна се в тима чак за Копа Америка 2015, когато влезе и игра в трите мача от груповата фаза, все като резерва.

И тъй като Боливия не е в окото на вниманието на света, на фона на Аржентина, Бразилия, Уругвай, Чили и т.н. грандове от региона, името му остава парола за света единствено с аналогията с онзи, другия.

Но истината е, че когато в кариерата си си вкарал над 240 гола за клубове от пет страни, това си е сериозна визитка.

В същия мач Боливия - Еквадор, след като Пабло наниза двата си гръмотевични гола, се намеси Енер Валенсия. Той изравни с две попадения за крайното 2:2.

Латино-крими историята не свършва само с геройствата на футболния El Patron. Валенсия бе освиркван яростно в Ла Пас, след като дни по-рано направи невиждано шоу на домакинския мач Еквадор - Чили (3:0).

Три минути преди края симулира контузия и количката на медицинските лица го изведе от стадиона, уж към болницата, преследвана от тичащи по пистата полицаи и един адвокат.

Каква е историята?

Валенсия дължи обезщетение от близо 15 000 долара на майката на петгодишното си дете, с която е скъсал всякаква връзка. Той играе в Англия, тя е в Еквадор и трябва да получава парите. Но звездата спрял да плаща.

На летището преди мача адвокати и полицаи го чакаха, за да го задържат и предявят обвинения. Хора на националния тим го измъкнаха и го закараха в лагера. На мача също опитаха да го приберат, но се измъкна "контузен".

Все пак вечерта след двубоя е подписал споразумение и ще плати дължимото.

Затова в Боливия го освиркаха свирепо, но пък Беглецът, както го нарекоха медиите в Еквадор, отвърна с два гола.

Ескобар - Беглецът 2:2. Каква по-крими история от един обикновен футболен мач?

Като сценарий за сериал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията