Завръщането на легендата

Аксел Лунд Свиндал се надява да е готов за световното първенство

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 13 Яну 2015
0
714
Getty Images

„Хвърлих патериците на Коледа. Около 1 януари започнах да ходя почти нормално. Последната седмица преминах доста тестове на ахилеса. И тук идват добрите новини: всичко изглежда наред и през тази седмица ще се пробвам и на ски. Първо обаче ще мина през завода на Head, за да си получа специалните обувки. И след това съм готов. Вероятно не на 100%, но да се кача на ските е стъпка напред във вярната посока. Ще ви държа в течение на прогреса ми и ще публикувам снимки в социалните мрежи. Стискайте палци. Предстои вълнуващ период”.

Норвежецът е сред най-скъпоплатените скиори в света

Големите успехи на Аксел Лунд Свиндал го превръщат в един от най-скъпопплатените скиори в света. По екипа му има десетки лога на спонсори, всяко подбрано внимателно с помощта на сътрудниците и най-вече на баща му, с когото заедно управляват фирмата „Свиндал АС”.

Аксел признава, че след отказването си вероятно ще помисли за някакъв бизнес, но планира това да стане максимално късно. До тогава инвестира средствата си в акции и недвижими имоти.

Краткото съобщение носи дата 12 януари и е последното, публикувано от норвежката суперзвезда в алпийските ски Аксел Лунд Свиндал в личния му блог в интернет.

Аксел е големият отстъстващ през този сезон, след като шест дни преди старта му, скъса ахилесово сухожилие при игра на футбол в Инсбрук.

Най-мрачните прогнози гласяха, че норвежецът ще пропусне целия сезон.

Той обаче не спира да се надява, че ще е на линия за световното първенство в САЩ от 02 до 15 февруари.

Дали това е възможно ще покажат следващите дни.

В опит да му помогнат да осъществи мечтата си от Head изработиха специални ски обувки за суперзвездата.

Извън пистата

Дълго време Свиндал бе приятел с американската звезда в ските Джули Манкузо. През 2013 обаче двамата се разделиха като посочената причина бе липсата на време, за да бъдат заедно.

За раздялата си съобщиха двамата в социалните мрежи. Свиндал почти веднага бе обявен от списание „Ел за най-сексапилния мъж в Норвегия за 2013 г.

Те ще му позволят да запази от прекомерно натоварване оперираното ахилесовото сухожилие.

Обувките ще бъдат получени от Свиндал в Австрия, а след това той ще ги опита, за да може ако е необходимо да бъдат коригирани.

„Нека първо да видим как ще се справи с обувките, после как ще работи със ските и тогава да коментираме. Твърде рано е за прогнози кога ще го видим отново на пистата”, обяви Райнер Залцбергер от Head.

Всъщност това не е първото изпитание, което Аксел трябва да преодолее. Норвежецът често се връща към ноември 2007 г. когато именно в Бийвър Крийк, където тази година ще бъде световното първенство, излита със скорост от 150 км в час и се забива в снега.

В гърба му се чупи кост, избити са му няколко зъба, в лицето има осем счупвания.

Следват операции на лицето и корема и дълго възстановяване. Скиорът губи 18 кг от теглото си и прекрава цялата зима в болницата.

Година по-късно се връща на същото място където е паднал и печели. А още 365 дни по-късно взема за втори път световната купа, става световен шампион и после печели три медала и на олимпийските игри във Ванкувър.

Успехите на Свиндал

Олимпийски игри

Злато Ванкувър 2010 Супергигантски слалом
Сребро Ванкувър 2010 Спускане
Бронз Ванкувър 2010 Гигантски слалом

Световно първенство

Злато Шладминг 2013 Спускане
Злато Гармиш 2011 Комбинация
Злато Вал Д`Изер 2009 Комбинация
Злато Оре 2007 Спускане
Злато Оре 2007 Гигантски слалом
Сребро Бормио 2005 Гигантски слалом
Бронз Вал Д`Изер 2009 Супер гигантски слалом
Бронз Шладминг 2013 Супер гигантски слалом

Световна купа

11 титли – 2 пъти носител на големия кристален глобус (2007, 2009), 2 пъти на трофея в спускането (2013, 2014), 5 пъти в Супергигантския слалом (2006, 2009, 2012, 2013, 2014), веднъж на купата в гигантския слалом (2007) и веднъж в комбинацията (2007). Има общо 25 победи в стартове от световната купа.

Спортът всъщност му е по наследство – и майка му, и баща му са бивши скиори.

Майка му, както и нейните брат и сестра са били и част от националния отбор. Първите си ски Аксел получава още на 3 години.

Брат му също е скиор, но заради контузия в гръбнака е принуден да се откаже. Норвежката суперзвезда обаче губи майка си още когато е на 8 години.

Тя умира при раждането на третото дете в семейството.

Бебето също не живее дълго – починало на 15-месечна възраст след тежките увреждания, които получило докато лекарите опитвали да спасят живота на майката.

Така Аксел остава само с две години по-малкия си брат и баща си.  

Именно с подкрепата на двамата минава през всички трудни моменти. Като този сега.

Но всеки път се завръща по-силен от преди.

Очаква се и този път ще бъде така.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията