Мислите, че е лудост Лестър да стане европейски шампион? Помислете пак

Историята на няколко тима, покорили континента, докато се мъчиха в първенствата си

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 21 Окт 2016
0
1049

Лестър прави поредния си фокус във футбола, като опитва да ни изненада.

Няма да му се получи, защото как може да сме сюрпризирани от каквото и да е действие на "лисиците", които спечелиха титлата в най-коравото първенство в света през май тази година.

С 10 точки пред втория. И с убедителна игра срещу грандове като Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси, Тотнъм и Ливърпул.

Сега Лестър стартира първото си участие в турнира на шампионите, като ... отново прави магии. Три мача, три победи, голова разлика 5:0.

Да, съперниците не бяха Реал, Барселона и Байерн - но Брюж, Копенхаген и двукратният европейски първенец Порто изобщо не могат да минат за слаби отбори.

След половината битки в груповата фаза, Лестър е един от двата тима с пълен актив и без допуснат гол. Другият е Атлетико (3-0-0, голова разлика 3:0). Не е лошо за "грозното патенце" на Шампионската лига, нали?

И въпреки това всички в един глас твърдите, че няма как тимът на Раниери да спечели трофея. Защо? Помислете пак. Така говорихте и преди година по това време, когато кръг след кръг Лестър не слизаше от върха в Англия.

А и вижте историята - европейският турнир на шампионите помни и по-големи чудеса от отбори, които в първенството правят среден или дори слаб сезон, а на континента се обливат в слава.

Последният пример е Челси от 2012-а. Отборът изживя мениджърска смяна през февруари, като Андре Вилаш-Бояш бе наследен от Роберто ди Матео. В първенството завърши на 25 точки от шампиона Манчестър Юнайтед, на шесто място и далеч от топ 4.

Но след елиминиране на Наполи, Бенфика и Барселона стигна до финала в Шампионската лига, където финализира чудото с победа с дузпи над домакина Байерн на неговия стадион в Мюнхен.

Пет лета по-рано Милан празнуваше седмия си триумф в турнира на шампионите, побеждавайки на финала Ливърпул. Страхотно постижение, особено при условие, че в Серия А съставът на Карло Анчелоти завърши на 36 точки зад шампиона Интер.

Великият финал в Истанбул през 2005-а донесе радост на Ливърпул, наваксал изоставане от 0:3 срещу Милан, до 3:3 и победа с дузпи.

Сезонът бе паметен за "червените" от "Анфийлд", които във Висшата лига финишираха на 37 точки зад шампиона Челси.

Реал Мадрид, това име - парола в турнира на европейските шампиони, три пъти е правил този трик - да е посредствен и блед в първенството си, но да вдигне купата с големите уши.

Сезон 1955-56 г. носи първият от 11 триумфа на "кралете" в турнира, а у дома Реал е едва трети след Атлетик Билбао и Барселона.

През 1998-а Мадрид отново се къпа в шампанско с любимия си трофей, въпреки че в Ла Лига Барселона го отвя с цели 11 точки.

Две години по-късно Реал записа паметно унизително пето място в първенството, но отново държеше в ръце трофея на европейски шампион.

А за Лестър няма по-добър пример от този с Тотнъм. През сезон 1983-84 г. отборът, воден от Кийт Бъркиншоу завършва на осмо място, далеч от европейските квоти и славата на златото в първенството на Англия.

Но след невероятен рейд печели Купата на УЕФА, побеждавайки на финала Андерлехт.

Е, онзи трофей не е днешната Шампионската лига с всичките мегазвезди и огромни клубове в нея.

Но на Лестър му трябва съвсем малко да се вдъхнови, нали вече знаете?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията