Загуби ли пътя Сити или просто кривна от него?

"Знаех, че ще последва спад в резултатите", призна Гуардола след пет мача без победа

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 24 Окт 2016
0
898
GETTY IMAGES

На 24 септември Пеп Гуардиола застана пред медиите на пресконференция, след като Манчестър Сити победи с 3:1 като гост Суонси във Висшата лига. И първото питане бе - докога може неговият отбор да подържа такова темпо.

Защото това бе десети успех от десет мача за мениджъра в новия му клуб.

"Ще дойде момент, в който ще сме в лоша ситуация и няма да се радваме на такива резултати - отвърна Гуардиола. - Неизбежно е. Тогава трябва да си спомним как печелим сега и да се върнем към това, което правим добре.".

Моментът дойде по-бързо, отколкото Пеп вероятно е очаквал.

От 10-ата поредна, Сити няма победа вече месец. Пет мача без успех, като загуби от Тотнъм (0:2) и Барселона (0:4) бяха гарнирани с ремита срещу Селтик (3:3), Евертън (1:1) и Саутхемптън (1:1).

"С изключение на първото полувреме срещу Тотнъм и първото полувреме днес, играта ни е достатъчно добра - каза Гуардиола след неделното равенство срещу "светците". - Видях изумително представяне срещу Евертън. Много добро срещу Селтик и Барселона. Просто резултатите не дойдоха.".

Гуардиола обаче призна и друго - индивидуалните грешки, стрували скъпо на отбора му, не са случайни, а плод на твърде многото промени, които играчите на Сити изпитват за няколкото месеца с него.

"Може би съм виновен, защото давам твърде много информация - каза каталунецът. - Можем да си говорим дълго за автогола на Коларов, за изпуснати дузпи, за Стоунс и Компани днес, за Браво срещу Барса... Но има причина."

Серията лоши резултати започна в Глазгоу, където Селтик вкара три гола на Сити, но без фрапиращи грешки на гостите. Случва се.

Тотнъм победи тима на Пеп с 2:0, като първият гол бе нелеп автогол на Александър Коларов, който принципно играе много надеждно и на ниво този сезон. Сърбинът обикновено е прецизен и концентриран при изчистванията на топката, но този път я заби в собствената врата.

Срещу Евертън "гражданите" имаха 19 удара срещу 2, а в рамката 10-1. Биха 13 корнера срещу 1 и владееха топката в 72 процента от времето. И най-важното - изпуснаха 2 дузпи! Де Бройне и Агуеро можеха да донесат победата от най-лесната ситуация за един нападател, но...

В Барселона при 0:1 вратарят Браво изрита нескопосано топката, а после я спря с ръце извън наказателното поле и бе изгонен, с което мачът бе предрешен.

А срещу Саутхемптън гостите поведоха с гол, който е направо комичен. Стоунс реши да подава на Компани въпреки пресиращите играчи на съперника, а капитанът тръгна в друга посока и топката остана ничия между него и вратаря Браво. И Нейтън Редмънд вкара.

Грешката на Коларов е футболна - случва се, просто нелеп инцидент.

Последвалите я обаче са психология и в немалка степен - объркване. Браво опитва да играе като плеймейкър, като срещу Манчестър Юнайтед и Суонси се размина на косъм да бъде наказан с голове за това. С Барса нямаше пощада.

Стоунс, Компани и останалите в отбрана преиграват с пасовете, опитвайки да изпълняват стила на Пеп, познат от Барселона и Байерн.

Гешките в началото са неизбежни, особено в Англия, където никой няма да остави Сити да си подава топката до смърт, не и в опасната зона около вратата им.

Това не е Барса - Депортиво или Байерн - Хофенхайм. Тук няма съперници, отишли на гости на гранда, за да загубят с по-малко. Всеки е подготвен да те гони до последно за точка или три.

Изцяло новият стил и изисквания изцеждат и психологически играчите, очевидно. Започнаха нервни изблици, а и се говори за скандали в съблекалнята, както и за това дали лидерите Компани и Агуеро имат място в тима.

Гуардиола преминава през познатото му "сито на съмнението" - така бе и в първите три месеца на първия му сезон в Барса, както и през целия дебютен в Байерн.

Не е ясно как ще се развият нещата като резултати и класиране, но бъдете сигурни - нещата ще стават по неговия начин. Той няма да се откаже от философията си, а тя е да се играе футбол по начина, на който го е учил Кройф.

И ако това е гибелно за амбициите на Сити, отговорността ще е пак на Пеп.

Както и славата, която ще му донесе евентуалния триумф и с този клуб.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията