Как Конте и Моу почти се срещнаха в Бергамо

Единственият им сблъсък преди неделя не се състоя, защото и двамата бяха наказани!

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 25 Окт 2016
0
2805

Денят, в който те почти се срещнаха.

Неделя беляза старт на съперничество между двама от най-добрите треньори в света, като Челси на Антонио Конте мина през Юнайтед на Жозе Моуриньо.

Мачът придоби статут на водещ тренд в интернет не само с резултата - 4:0, а и с нашепващия в ухото на колегата Моу, очевидно недоволен от поведението край тъчлинията на Конте.

Оказа се, че Специалния е говорил на Антонио на италиански, като го е обвинил, че унижава загубилия отбор при 4:0 с подгряването на публиката и подканянето и да пее, което мениджърът на Челси енергично правеше в последните минути.

Всичко това сте прочели, видяли и чули.

А как така никога досега Моуриньо и Конте не са се срещали във футбола, след като водиха някои от най-елитните тимове на Европа?

Всъщност, има един мъглив и студен ден, в който те... почти кръстосаха пътищата си.

Неделя, 13 декември 2009 г., Бергамо. Градът от сутринта е настръхнал, след като следобед на стадион "Атлети Адзури д`Италия" гостува Интер. Аталанта се мрази и с двата милански отбора, нещо като местно съперничество поради близостта на градовете.

Но с Интер враждата на тифозите е особено яростна. Една илюстрация - няколко години преди въпросния мач след голямо сбиване край "Сан Сиро" в Милано преди гостуване на Аталанта там, тифозите на домакините пленяват моторчето на ултрас на гостите - малък градски скутер, който хвърлят... от втория етаж на Северната трибуна на стадиона! Демонстративно.

Та през декември 2009-а Интер, воден от Жозе Моуриньо, гостува на Аталанта, който е с треньор Антонио Конте. Мачът носи особености - ето ги.

Домакините са в криза, като Конте и работата му са под въпрос. Той е млад треньор, дошъл през септември в клуба, след като през лятото на същата 2009-а Ювентус избира Чиро Ферара пред него за наставник. Антонио е напуснал Бари през юни, след като го е класирал от Серия В в елита, за да чака работата на живота си - Юве.

Но в Аталанта нещата не потръгват и през декември ултрасите са настроени срещу него, след като той открито ги обвинява, че не подкрепят, а оказват натиск върху отбора. Клубът дори му наема бодигард, който да бди за евентуална атака от тифози.

Интер на Моу е шампион на Италия, но изживява друга криза - Специалния е в поредната си война с медиите, след като 2 кръга по-рано наговаря куп "змии и гущери" срещу рефера заради загуба от Ювентус. Вестниците са "на нож" с Жозе, а той отказва да говори и дори не ходи на пресконференции, за което клубът му плаща глоби.

Още по-ярка характеристика на мача. Конте е наказан, изгонен седмица по-рано от скамейката във Флоренция, където отборът му губи с 0:2 от Фиорентина при спорно съдийство.

А Моу изтърпява два мача санкция да не води отбора след тирадата за мача с Юве!

Така срещата на двамата треньори, всъщност не се състои. Те са на 20-ина метра един от друг до пресложите, в специални кабинки за радиокоментатори на стадиона.

Единственият сблъсък на Конте и Моуриньо в кариерите им е странно задочен. Защото - колко мача сте гледали, в които и двамата треньори са наказани!?

Може би заради това в неделя имаше толкова искри и страст между тях, а? Първи пряк дуел. А и не само...

В изявленията си преди онзи мач в Бергамо, Конте успява да процеди между другите си разсъждения, че Моуриньо няма право да атакува съдиите толкова често. Застава в "ъгъла на Юве", разбира се, при оформилата се вече вражда Специален - Стара госпожа.

Моуриньо отвръща дни по-късно, когато вече сваля медийното ембарго, че не е очаквал колеги да го нападат, особено такива, които основно работят из долните дивизии и нямат голям опит на най-високо ниво.

От тогава тлее враждата му и с Валтер Мадзари (тогава начело на Сампдория), засилена през същия сезон, подновена и днес - италианецът спечели с Уотфорд този сезон срещу Юнайтед на Моу.

Изобщо - в италианския футбол Жозе май не е оставил много приятели, освен феновете на Интер.

Мачът в Бергамо завършва 1:1, като това е второто гостуване на Специалния на този стадион и той така и не успява да бие там.

В състава на домакините звезди няма - атаката води Акуафреска, а резервата Тирибоки носи ремито с късет гол, 9 минути преди края.

В първите минути шампионите повеждат с попадение на Диего Милито, асистиран от Марио Балотели. В края на същия сезон Интер направи требъл, печелейки титлата и купата в Италия, както и Шампионската лига.

След мача, докато Конте дава изявления пред стадиона, тъй като няма право да е на пресконференцията, се случва нов инцидент.

Жозе тича откъм изхода и отива при автобуса на Интер, пред който журналистът от "Кориере дело Спорт" Андреа Рамацоти опитва да интервюира резервния вратар Франческо Толдо.

"Блъсна ме и ме нарече "кучи син", наруга ме и ме заплаши", казва репортерът. Той отговаря за Интер и е един от тези, които критикуват Моуриньо за постоянните му атаки към съдии, федерация и съперници.

След случката треньорът на Интер отнася още 2 мача наказание, като предното току-що е изтекло. В отговор на първия му мач след изтичането на втората санкция, артистично показва как ръцете му са оковани в белезници пред трибуните на "Сан Сиро" в домакински мач със Сампдория.

При инцидента с журналиста, Конте е на 20-ина метра, но няма информация да се е намесил или двамата да са разменили думи.

Моу, разбира се, в типичен стил, на пресконференцията за край на медийното ембарго, не подминава и мача в Бергамо. "Домакините играха твърде агресивно, явно възползвайки се от условията и лошия терен", казва португалецът.

Той никога не пада по гръб, нали?

Конте пък гледа към подобряване на формата на Аталанта, но не го дочаква. Обтегнатите му отношения с тифозите и ръководството рефлектират в уволнение през януари 2010-а. 

Та тази нова вражда, която реално се зароди в неделя, вече начело на два от големите клубове в Англия, има своята странна история. Един-единствен мач...

И то ден, в който Конте и Моуриньо почти се срещнаха.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията