Хесус Хил: Испанският Тръмп, който открадна Атлетико

Кмет, политик, затворник, ексцентрик и скандален футболен президент

Sportinglife. по These Football times 18:00 ч., 26 Окт 2016
0
10178

Представете си гледката:

Един мастит и масивен тип на сериозна възраст, известен мултимилионер и политик, седи в джакузите, показвайки горната част на голото си тяло, а край него - красиви полуголи момичета, които могат да са му внучки.

Това бе испанско тв шоу през 90-те години, което разнообразяваше дейностите на един политически актуален тип, запълвал останалото време с ксенофобски и скандални изказвания, ексцентрични изпълнения, луди решения и ... престой в затвора.

Доналд Тръмп? Не, не - още е рано за него. Говорим за Грегорио Хесус Хил и Хил, тогава кмет на Марбея и президент на Атлетико (Мадрид).

Президентската кампания през 2016-а в САЩ е една от най-странните в историята, а присъствието там на Тръмп я прави направо нереално комична. Но тази пантомима с главен герой мултимилионен бизнесмен със скандална слава, минало и настояще, има своята достойна предистория в Испания, свързана и със спорта. С футбола.

Точно като Тръмп, Грегорио Хесус Хил и Хил, или просто Хесус Хил, както го наричаха, направи своето богатство в бизнеса с недвижими имоти. И пак като американския магнат, първите заглавия за него в националните вестници, бяха с негативен знак.

През юни 1969-а току-що простроен жилищен комплекс в Сеговия се срина, убивайки 58 човека, а още 700 гости на партито по откриването бяха ранени. Строител бе компанията на Хесус Хил, а разкритията бяха потресаващи - спестяване на средства и материали, както и намаляване на разходите и дори липса на подпис на компетентен архитект при строежа. Да не говорим, че бетонът още не е бил засъхнал, когато е започнало изграждането...

Хил отиде в затвора за 5 г. с обвинение за убийство по непредпазливост, но бе помилван лично от генерала-диктатор Франсиско Франко и изкара зад решетките само 18 месеца.

Четири години по-късно в Бруклин, Ню Йорк, Тръмп получи национална известност. Е, не беше с обвинения за убийство и нямаше физически жертви, но се оказа, че управителите на сградите в неговия комплекс не са позволявали наемане и купуване на апартаменти от хора с различен цвят на кожата от белия.

Скандалът е огромен, а "Ню Йорк Таймс" му посвещава доста страници. Цели две години отнема разрешаването на случая, стига се и до съдебни дела.

Случките обаче са забравени от цяло поколение близо две десетилетия по-късно, когато в края на 80-те Хесус Хил и Доналд Тръмп стават отново герои от новините.

Два дни преди изборите за президент на Атлетико Мадрид през 1987-а Хил се появява в култовия мадридски клуб Джакара в компанията на Паоло Футре, голямата звезда на Порто. Представя го и казва, че ако спечели изборите, ще го вземе в Атлетико.

Номер, който винаги върви в испанските грандове и е повторен по-късно от Флорентино Перес с Луиш Фиго в Реал.

Хил печели с 6219 гласа срещу 3465 на конкурента Енрике де Леон. И оглавява Атлетико - неслучаен избор, тъй като дълги години скандалният бизнесмен е в редиците на тези, закриляни от Франко. А Атлети е неговият клуб и като заклет Франкист, Хил се насочва към червено-белите цветове.

В началото феновете са обнадеждени, Атлетико завършва в първата четворка в първите пет сезона с новия бос, като се бори с Барса на Кройф и все още силната Петорка на ястрела в Реал, водена от Бутрагеньо - два убийствени отбора. Печели купата на краля през 1991 и 1992 г., фактор е.

Купува силни играчи, звезди, харчи пари... По-късно се оказва, че доста от тези сделки са "сенчести".

Но клубът постепенно се превръща в цирк, благодарение на ходовете на човека, който някога е лежал в затвора, а предстои да легне в джакузито и да води тв предаването си оттам.

През 1992-ра Хесус Хил неусетно и без особена публичност превръща Атлетико в Компания с ограничена отговорност, като прибира всички акции на клуба заедно с Енрике Сересо, който е президент днес! 236 056 дяла попадат в ръцете им, а докато тече разследването на прокуратурата се изнизва срокът на оспорване от феновете и акциите си остават за Хил и Сересо.

Скандално или не, клубът вече е узурпиран и запалянковците повече нямат глас в управленските решения. Хесус им открадва клуба.

Първото му действие след това е да закрие Академията за таланти, която до този момент функционира доста добре. Причината - оптимизиране на разходите.

И така Раул Гонсалес Бланко е един от младите играчи, които си търсят ново място за развитие. Отива в Реал и останалото е история.

Прехвърляме се за момент оттатък Атлантика и виждаме славния образ на Доналд Тръмп през 80-те, който се къпе в пари и публична популярност. Кулата "Тръмп" е най-култовата постройка в силуета на Ню Йорк по онова време, открита е през 1983-а.

Бизнесменът натопява всичките си 10 пръста в бума на кизаната в Атлантик Сити, на гребена на славата и бизнес успеха е. Опитва и в спорта - досущ като Хил, като купува Ню Джърси Дженералс, отбор от Американската футболна лига - конкурент на НФЛ.

В началото на 90-те, докато Хил вече влиза във война с феновете на Атлетико и на футбола в Испания, Тръмп се проваля в спортната си инвестиция, тъй като проектът за Американската лига умира рано. Четири от бизнесите му обявяват банкрут, от който обаче се възстановява сравнително бързо. И до днес самият бизнесмен не обича да говори за началото на 90-те.

Източник: These Football Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията