Първа европейска футболна полиция

Лудогорец замени органите на реда, но може да се наложи да връща пари за билети

Динко Гоцев
Динко Гоцев 21:25 ч., 30 Окт 2016
0
4650
GETTY IMAGES

Да кажем, че ходът е доста непопулярен, ще е елегантно. И смекчено.

Декларацията на Лудогорец от неделя, в която се предупреждават феновете, че с атрибути на Арсенал няма да се влиза във вторник на стадион "Васил Левски" за мача от Шампионската лига, е конфузна поне по 2 параграфа.

Поне по два, но реално могат да са много повече.

Първо: това е челен опит във футбола - клуб да забрани на феновете да си носят фланелките на трибуните.

Господин Петричев е споделил личния си опит от скорошното пътуване в Лондон, където на агитката на Лудогорец било забранено да си внесе хореографията. Случва се, господин Петричев - прав сте. В Англия полицията забранява понякога и по-големи по размер знамена, флагове на пръчки и подобни.

Полицията. Не клубът - домакин.

И то само, когато прецени, че един мач носи определени рискове. А какви рискове носи "конфронтацията" на запалянковците във вторник?

Но Лудогорец явно държи да е първият в Европа, иззел функциите на охранителния орган за мача.

В добавка, подозираме, че на стадиона на Арсенал никой не е бил спрян на входовете, независимо дали е бил с шалче на Лудогорец или с костюм на Питър Пан.

Второ: Ако наистина държи на тази декларация, клубът от Разград ще трябва да постави на всеки вход по една счетоводителка, касов апарат и такъв за издаване на разписки и фактури. За да може да върне парите на хората, закупили билет, но не допуснати до трибуните заради някакъв символ на Арсенал.

Защото творението със забранителен ефект се появи далеч след пускането в продажба на никак не евтините билети. И ако преди 10 дни си купил пропуск за себе си и сина си, не си знаел за такова нареждане. Доста несправедливо, неевропейско и - можем да поспорим дали е законно. Даваш 100 лева, а се оказва, че не можеш да влезеш на трибуните заради облеклото си.

Ако е имал такива намерения, клубът трябваше да ги обяви със старта на продажба на билети.

Казано в прав текст, тази декларация не е най-добрият PR ход на клуба.

Ще му дадем за пример два отбора - Оцелул (Галац) и Дебрецен (Унгария). Те през годините играха в груповата фаза и по подобни на тези за Разград причини, домакинстваха в столиците си - далеч от своите градове.

На Оцелул - Манчестър Юнайтед (2011 г.) имаше над 500 българи заради Бербатов, нека те разкажат ограничил ли ги е някой за къде да си купят билети на трибуните и с какво да са облечени?

Както могат да разкажат и онези немалко наши сънародници, които бяха в Будапеща на 60-хилядния стадион, където Дебрецен срещу Ливърпул бе като ... гост (2009 г.) с подкрепа от една трибуна. А в останалите сектори имаше мнозина с червени шалчета, открито подкрепящи гостите от Англия.

И за финал - феновете на Арсенал от България тъй или иначе ще се стекат на стадиона, това е повече от сигурно. Подготвили са се добре, чакат своя любим отбор отдавна.

Те трябва да са доволни, ако не получат по някой юмрук или палка на входовете, защото и това се е случвало на мач на Лудогорец.

Стюардите си позволиха да бият и спират от трибуните фенове на гостите със законно купени билети за сектори извън този на агитката преди 4 години на един мач срещу ЦСКА, като за това имаше достатъчно снимки и видеоматериали. Но... като всяко друго българско чудо, и онова остана за 3 дни и без последствия.

Ние като журналисти, имаме задължението да припомняме такива неща на аудиторията, за да се знае, че "крушката има опашка".

Тогава имаше разбити носове и глави, без да има официална декларация, предупреждаваща кой къде да ходи и с какво да е облечен. Купуваш си билет, пътуваш 5-6 часа до Разград, където те бият и не те пускат на трибуните, за да "нямало напрежение".

Европейско и ефективно. И в интерес на истината, на онзи мач наистина поне можеше да се очаква да ексалира някакво напрежение, докато за срещата във вторник това звучи направо смехотворно.

Сега очевидно Лудогорец бележи прогрес. Поне предупреждава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията