Тур дьо Фарс

Историята на един скандал, покрил със срам френския отбор на Мондиал 2010

Sportinglife
Sportinglife 14:10 ч., 02 Ное 2016
0
2113
GETTY IMAGES

Беше четвъртък вечер, 17 юни 2010-а. Мачът в Полоквани не завърши добре за Франция, победена с 0:2 от Мексико и останала без вкаран гол след първите два двубоя от Мондиал 2010.

Но нацията, невярваща на очите си от играта и резултата, остава втрещена след жеста на Галас.

Защитникът прави презрително движение към оператора с камерата, който го приближи на терена. А после с нещо като полуусмивка изрича думи, които французите у дома разбират, макар и звукът да не влиза в микрофоните. Обидни думи.

Репортерите Даниел Дегор и Рафаел Раймон от в. "Екип" гледат от трибуните и не виждат веднага случката. Те бързат да напишат репортажите си и да се качат на автобуса към летището, а оттам - на самолета за базата на отбора, с който изкарват цялото световно.

Но в рейса за първи път двамата чуват думичките "скандали", "Анелка" и "Доменек". Нападателят е сменен на почивката от селекционера, но на пресконференцията и в миксзоната никой не споменава нищо за конфликт.

И все пак Дегор и Раймон започват да ровят в историята...

В залата за чакане на заминаващите полети, двамата имат достатъчно време. Към дома летят SMS-и, обаждания - към агенти на играчи, съотборници от клубовете, които не са на първенството, близки до звездите... Търси се някаква сламка. Има я.

В петъчния "Екип" няма и дума, твърде късно е. Но в събота сутринта в базата на френския тим Реймон Доменек, селекционерът на "петлите", получава вестника с кафето си и едва не се задавя.

Първата страница е с огромни снимки на Анелка и Доменек. А между тях думите, които изданието твърди, че нападателят е казал на треньора си: "Шибай се, кучи сине!".

Четири часа по-късно Анелка пътува към летището, за да хване полета за Лондон. Изгонен е от отбора преди последния, решителен мач от групата срещу домакина ЮАР.

Преди да си тръгне, Никола моли съотборниците си да покажат подкрепа за него и се кълне, че не той е издал историята от съблекалнята на медиите.

В това време Франция гори - в страната са бесни за глупостите на асовете си, от които се чака класиране, достойно за репутацията на световен вицешампион от Мондиал 2006. В лагера на тима зрее война, а капитанът Патрис Евра провежда разследване кой е "плъхът", издал вътрешни неща.

В книгата си "Историята на една ужасна каша", журналистите от "Екип" разкриват корените на проблемите, които са доста по-дълбоки от една смяна и от думите на Анелка (защото това са истинските му думи към Доменек).

"Селекционерът изобщо не познаваше играчите си - пишат Дегор и Раймон. - А и ходовете му не бяха никак популярни, освен, че нямаше уважението на звездите и не подозираше кой как ще реагира от тях. Това бе някаква сбирщина от параноични, самовлюбени и разделени на касти хора, които изобщо не знаеха значението на думата "отбор"."

Доменек още преди световното отрежда роля на твърда резерва за Тиери Анри. Стар е. А най-добрият играч на Франция е едва на 32 и е класирал сам тима на световното, макар и с нередовния гол, при който с ръка овладя топката и я подаде на Галас за 1:1 с Ейре в баража.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията