10 гола, разтърсили "Васил Левски" през XXI век

Бербатов, Мартин Петров, Йордан Минев и Мариан Огнянов са в списъка

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 02 Ное 2016
0
951
Lap.bg

5. Вандерсон, Лудогорец срещу Стяуа

Ако не беше този удар на бразилеца - шут на отчаянието в 90-ата минута от въздуха след корнер, от трудна позиция, с невероятна точност, кой знае как щеше да се развие съдбата на Лудогорец. Голът прати мача в продължения и след нови драми, червен картон на Владо Стоянов и две спасени дузпи от вратаря по принуда Козмин Моци, Разград влезе за първи път в групите на Шампионската лига.

Повратен момент в историята на клуба.

4. Мариан Огнянов, Левски срещу Челси

Първият гол на български отбор в груповата фаза на Шампионската лига. Да, почетен, дошъл в края при 0:3, но... Паметен.

Попадението остава в историята, макар и резултатът да не е позитивен за българския отбор. Огнянов получи топката през центъра и вкара с нисък удар край Петер Чех, а 40 000 по трибуните изригнаха, независимо, че мачът бе отдавна загубен.

3. Йордан Минев, Лудогорец срещу Базел

Още един шут, дошъл по-скоро с надежда, отколкото с целенасоченост и увереност в крайния резултат. Десният защитник напредна и стреля дълбоко в добавеното време, за да вкара и после да каже: "Като не знам какво да правя с топката, бия по вратата".

Минев донесе 1:0 и първа победа на български отбор в груповата фаза на Шампионската лига.

2. Стилиян Петров, България срещу Хърватия

Попадението на Стилиян дойде в 22-рата минута на първия мач на националния на новооткрития стадион "Васил Левски" след дълъг ремонт.

Всичко бе като по поръчка: Препълнени трибуни, еуфория след 2:0 над Белгия като гост на старта на евроквалификациите, надежди, атмосфера, шум, национални знамена.

Бербатов пусна грандиозен пас на Стилиян, който напредна с типичния си устрем и увереност, а после вкара покрай Плетикоса - 1:0.

Първи гол на новия "Васил Левски"! И първо попадение за века на националния на тази арена.

1. Димитър Бербатов, България срещу Хърватия

Мачът бе спечелен с 2:0, като вероятно и до днес остава най-големият на отбора ни за новия век. Като важност, като сила на съперника, еуфория и всички останали обстоятелства около него. Паметен двубой!

Бербатов се контузи още във втората минута, изкълчвайки ужасно глезена си при единоборство с Игор Тюдор. Но намери сили да даде паса за попадението на Стилиян за 1:0, преди в 37-ата минута да сложи съперника в партер.

Мартин Петров му даде страхотно подаване над главата на Тюдор, Бербатов пое на бедро и пусна топката елегантно край вратаря. 2:0!

Веднага след това селекционерът Пламен Марков го извади, тъй като деветката едва ходеше от болки.

Стадионът щеше да експлодира от аплодисменти, а еуфориято от този паметен ден ни пренесе чак до финалите на Евро 2004 - последното голямо първенство, което отборът ни не гледа по телевизията.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията