Владимир Кличко и Кубрат Пулев

Нощта на новата действителност

Братята Кличко не поемат рискове, те са сериозна империя, а аз съм сериозна заплаха

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 17 Ное 2014
0
649
Getty Images

Кубрат Пулев - Владимир Кличко за титлата на IBF е мач, в който един мъж се изправя срещу цяла династия в бокса. Само че след две години на увъртане и отлагане, логично изниква въпросът – потрепва ли от притеснение иначе стоманеният юмрук на украйнеца?

„Той се страхува, защото да излезе срещу мен не е в негов интерес – категорично отговаря Пулев.

Кубрат Пулев

"Не може да се каже на сто процента, че ще загуби, но има голяма вероятност това да се случи. Братята Кличко не поемат рискове, те са сериозна империя, а аз съм сериозна заплаха.”

На пръв поглед изключително смело изказване,  когато на ринга те очаква легендарен шампион с едва три поражения срещу 62 победи, от които 52 с нокаут. Но историята помни, че когато Кличко губи, той се сгромолясва наистина тежко.

След 24 победи (23 с нокаут) Кличко трябва да брани интерконтиненталната си титла във версия WBC пред домашна публика в двореца на спорта срещу Рос Пюрити (САЩ). Феновете се наслаждават на 10 рунда гръмотевични атаки от украинеца, когато от ъгъла на Пюрити се чува „той се измори, удари го, Рос!. ” Американецът смело потегля в атака и сваля съперника в нокдаун 20 секунди преди края на рунда. Кличко удържа до гонга, но когато отново е на крака изглежда абсолютно дезориентиран и от щаба му хвърлят бялата кърпа.

Мощна серия 16 победи довежда до втория Шок за Владимир. Този път южноафриканецът Кори Сандърс направо го помита за по-малко от два рунда. Снайпера, както го наричат, улучва противника с брутално ляво кроше още в рамките на първите три минути и Кличко едва оцелява до гонга. Но в началото на втория рунд ляв прав го праща на земята и 206-сантиметровият гигант започва да се търкаля между въжетата. Срамна гледка спрямо сегашната репутация на шампиона.

Кличко записва още 2 еспресни успеха и излиза срещу американеца Лемон Брюстър за вакантната титла на WBO. След пет рунда, в които Кличко го засипва с буря от мощни удари, американецът усеща, че съперникът му диша тежко и с две безмилостни серии запраща украинеца  в третия тежък нокаут в кариерата му.

Редица анализатори приемат този мач, като края на шампионските амбиции на Кличко, но той наема боксовото светило Еманюел Стюърт, който го извежда до световните ттилит на IBF, WBO, WBA и IBO, както е направил по-рано и с Ленъкс Люис.

„Човече, той не понесе дори половината от боя, който аз издържах, но виждате, че се просна на земята”, заяви тогава Брюстър, затвърждавайки мнението на Пюрити, че Кличко просто не издържа на тежките удари. Затова дори 62-те му победи не могат да изтрият прякора „Стъклената брада”, с който Владимир е известен в боксовите среди.

Стената Кличко очевидно бързо се срутва при няколко по-мощни атаки на съперника, но това не е случвало вече 10 години... Едната причина е, че безспорно Владимир е невероятен боксьор, а и се научи много по-умело да пази необходимата дистанция от съперника. Другата част от обяснението можем да търсим в не докрай прецизните регламенти на отделните федерации, които дават шанс на украинеца и грамадния му щаб умело да подбират съперниците си.

Но не и този път. Този път Пулев избра Кличко, а не обратното. И ни очаква нощ на нова действителност на ринга, в която Владимир няма да се чуства толкова комфортно. При последните му противници наблюдавахме еднообразен модел - научавахме името на поредния претендент, той заявяваше еднократно, че ще иска да нокаутира Кличко, а после просто излизаше на ринга и си тръгваше победен.

Пулев обаче не се страхува да стъпи здраво в територията на световния шампион. Атакува го относно допинговия контрол: „Смехотворно е той да дава проба само след мача, а мен да ме проверяват шест пъти. Всяко дете ще ви каже, че така Кличко може да се изчисти до двубоя, но въпреки това шефът на антидопинговата комисия го защитаваше сякаш му е личен адвокат. Всичко за украинеца е нагласено и подредено за да побеждава.”

Не подмина и темата за близо двегодишното чакане, за да се случи най-сетне този мач: „Чувах дори смехотворни извинения от щаба на Кличко, че този мач не е финансово изгоден за тях. Да не би този с Лепай да ги е направил милиардери?! Това са поредните измислени обяснения, но истината е, че аз съм един много силен противник и съм голям риск за него. В перфектна форма съм и притежавам доста предимства.”

Продължи да поддържа напрежението върху шампиона и при последното отлагане заради травма на Владимир: „Убеден съм, че контузия няма. Ако тя е била лека, той със сигурност има ресурса от специалисти да се възстанови и да играе. Ако пък е била сериозна, както твърдят от щаба му, няма как да се излекува за два месеца. Това отлагане ме изненада, но не наруши подготовката, а почивката ми. Ще съм още по-готов за битката.”

Хората около украинската звезда отговориха на офанзивата, като не допуснаха целия щаб на Пулев на пресконференцията, а българинът контрира като отказа да участва в нея. После пък войната извън ринга продължи на откритата тренировка, където Кубрат не пожела да сложи предоставените му от домакините ръкавици, защото са неудобни.

„Пулев не е тук днес, но се надявам и на ринга да не се бия срещу сянка”, заяде се Кличко на пресконференцията. „Владимир ще бяга много по ринга – отвърна светкавично българинът. – Неговото време отмина, бъдещето ми принадлежи.”

Наистина тази размяна на словесни крошета и наелектризира феновете и е съвсем нормално да се вихри преди битките за големите пояси в бокса. Но някак отсъстваше покрай последните мачове на Кличко. Владимир има 16 поредни защити на титлите си, а целият актив на Пулев на професионалния ринг е 20 успеха. Сега обаче българинът в го вкара в една нова действителност извън ринга, която трябва да пренесе и между въжетата в Хамбург.

Там шампионът отдавна забрави какво е да се чувства притиснат, но всеки детайл преди мача сякаш нашепва, че това ще е най-сериозното предизвикателство за украинеца от доста време насам. Дано и на сутринта след тази вечер да можем да говорим за нова действителност в бокса – тази на Кубрат Пулев.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията