Англия избра: Не тактика, а хеви метъл

Ливърпул и Челси тръгнаха в атака и се озоваха на върха в класирането

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 08 Ное 2016
0
1494
GETTY IMAGES

В събота около 19,45 ч английско време, докато Антонио Конте даваше пресконференцията си след Челси - Евертън (5:0) и опитваше да укроти настръхналите от ентусиазъм и питащи за титла репортери, Джон Мотсън въздъхна и зареди монолог по радио BBC.

Моти, както е известен, е в най-сериозната английска медия от 1971-ва и е видял кажи-речи всичко в играта.

"Това бяха най-добрите 90 минути от един отбор, които съм виждал в ерата на Висшата лига - каза Моти. - Поставям представянето на Челси над Недосегаемите от Арсенал, над всеки велик мач на Юнайтед на Фъргюсън, който съм виждал.

За 90 минути това бе футбол, какъвто не помня.

Спомням си времената преди Висшата лига и един мач Ливърпул - Нотингам (5:0) през 1988-а. Бях там. В онази вечер сър Том Фини каза: Това бе най-доброто представяне на един отбор, което съм виждал.

Е, аз сега го казвам за Челси срещу Евертън. Невероятни от първата до последната минута, налитащи, стрелящи от всички страни, с голове за учебник... Подавания с едно докосване, движение... Нямаше нито една слабост."

Челси настъпва към върха в класирането и всъщност го оглави в събота вечер, след като Арсенал и Тотнъм направиха 1:1, а същият резултат спря Манчестър Сити срещу Мидълзбро.

С 26 вкарани гола тимът на Антонио Конте стана №1 по резултатност, изпреварвайки Сити и Арсенал. С 11:0 в последните три двубоя, а те бяха срещу Манчестър Юнайтед, Саутхемптън и Евертън - три от топ 10 със сигурност, машината на Конте всява страх. Тя е атакуваща и великолепна за гледане, без мисъл да надлъгва, да надиграва с шахматни прийоми.

В неделя следобед Валтер Мадзари, мениджърът на Уотфорд, който е във футбола също от над 30 години като Мотсън, седна на масата за пресконференции на "Анфийлд".

"От всички отбори, с които сме се срещали досега през сезона, Ливърпул е най-впечатляващ - каза италианецът, видял минути по-рано 1:6, с което "червените" пометоха иначе подредения и здрав Уотфорд. - Те са фаворит номер едно за титлата, ако продължат да играят така."

Ливърпул с това 6:1 оглави класирането на точка пред Челси. Вкара вече 30 гола, стана номер едно и по този показател. Нанизва четири или повече гола за пети път от 11 мача!

Машина за атакуващ футбол. Хеви-метъл футбол, както го нарича Клоп.

17 точни удара за 90 минути, 31 общо. Уотфорд, който умее да се брани, бе като на разстрел, с вързани зад гърба ръце и голи гърди.

Мадзари каза - "от тези, с които сме се срещали". Неговият отбор е играл срещу Челси, Арсенал и Юнайтед. Не е срещал Тотнъм и Сити от отборите, за които се смята, че мога да отправят предизвикателство за титла.

В събота и неделя Англия даде път на двата отбора, които практикуват най-атакуващ футбол без задни мисли.

Докато Моуриньо дава отлична оценка на своите след 0:0 на "Анфийлд" заради страхотната тактическа дисциплина, Клоп игнорира допусканите голове, казвайки, че те нямат значение при толкова вкарани...

Различен подход.

Този на Жозе носи успехи, или поне - носеше в миналото. Може би отново ще бъде добра рецепта, ще оценяваме в края на сезона.

Тактическите гении, които се надиграват - Специалния, Пеп, Почетино и Венгер, засега обаче губят с 0:1 от страстния футбол на Конте и Клоп. Летящи край тъчлинията мениджъри, които дават искра и на отборите си.

Да, обективният фактор е, че Ливърпул и Челси имат предимство заради липса на европейски ангажименти. И това налива още гориво в двигателя на машината им.

А тя засега работи на пълни обороти. И е приятно да я гледаш как изпреварва с обиколка конкурентите. Букмейкърите също промениха виждането си за това кой е фаворит за титлата.

Преди сезона ставките бяха:

Сити при 1:2,75

Юнайтед при 1:4,50

Арсенал при 1:6

Челси при 1:9

Тотнъм при 1:10

Ливърпул при 1:17.

Днес котировките са други:

Сити при 1:3

Ливърпул при 1:3,50

Челси при 1:4

Арсенал при 1:7,50

Тотнъм при 1:21

Юнайтед при 1:21.

Ноември сме, всичко това са анализи на базата на по-малко от 1/3 от сезона. Но е показателно и донякъде освежаващо, че страстният атакуващ футбол засега носи повече плодове (и точки) от тактическите гениалности и стратегии.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията