Как Доналд Тръмп разпали футболна война

"Не разбираш какво направи току-що", му казват през смях Грийвс и Сейнт Джон на жребия през 1991-ва

Sportinglife
Sportinglife 08:30 ч., 09 Ное 2016
0
365

Доналд Тръмп раздуха жаравата на една от най-старите войни в световния спорт, но за щастие - само като метафора.

Човекът, когото американците явно си харесаха за президент, е участник в култово телевизионно излъчване в Англия преди четвърт век, като това е и допирната му точка с футбола за последните 50 години.

Като тийнейджър Тръмп е играел сокър, и то - както гласят сведенията от Военната академия на Ню Йорк, доста добре.

Но бизнесът не му оставя време за това и чак през 1991-ва милиардерът отново се докосва до магията на играта, която е обожавана на всички континенти (най-малко именно в Северна Америка).

Предисторията.

В Англия по това време изключително популярно е шоуто на двама големи играчи от миналото - Йън Сейнт Джон, част от великия тим на Бил Шенкли в Ливърпул, и Джими Грийвс - един от най-големите голмайстори в историята на английския футбол изобщо, вкарал над 400 пъти за Челси, Тотнъм, Уест Хем и отбори от по-нисък ранг.

Та предаването "Сейнт енд Грийвзи" е любимо на феновете в съботния следобед. Това са времената преди Висшата лига. Всички съботни мачове започват в 15 ч английско време, а всеки, който не може да си позволи да е на стадиона, гледа в пъба или у дома "Сейнт енд Грийвзи".

Там показват и картина от току-що завършили мачове, а и по някое интервю след тях. Канят и гости - все големи звезди, защото водещите са такива и никой не им отказва.

В края на 1991-ва Сейнт Джон и Грийвс пътуват за Америка, където трябва да отразят наживо жребия за квалификациите на САЩ 94.

Домакините избират "Медисън Скуеър Гардън" за церемонията, която надминава всичко в историята - съвсем в стила на американците, когато става дума за спорта като шоу.

"Джими мразеше да лети - спомня си Сейнт Джон. - Казах му: Ще ти наливам питиета, ще си говорим, ще ти държа ръката... Всичко ще мине бързо." Малка подробност е, че Грийвзи вече не пие по това време, след като е имал достатъчно срещи с чашката през годините като играч, довели до здравословни проблеми.

Двамата заминават все пак, Джими се съгласява, че шоуто трябва да е в пълен състав. Но има и още една мисия, освен предаването и отразяването на жребия за световните квалификации.

В предаването по традиция се теглят жребиите за кръговете в Купата на лигата, та Джими и Йън се съгласяват отново да е така.

И измислят нещо, което да разнообрази обичайното мудно вадене на топките с имената на отборите от шапката на една маса, както минава всеки жребий. Купата на лигата тогава носи името на спонсора "Ръмбелоус", компания за електронни джаджи. Дейвид Дент, секретар на Футболната лига, е в Ню Йорк и чака двамата водещи, за да решат как и къде да бъде изтеглен жребият.

На място се ражда идея - защо не в "Тръмп Тауър", която се издига като някакъв символ на града? Тримата се появяват в лобито на сградата и се срещат с управител, от когото да искат разрешение за снимките и да уточнят подробности.

Той пък им предлага да се срещнат с шефа, който не би имал против да се появи в предаването, за да го видят и в Англия. Човекът си е знаел цената на една реклама още тогава...

Така спонтанно се стига до идеята Тръмп да помогне при тегленето на жребия за петия кръг на турнира (четвъртфинали). Доналд Тръмп се съгласява, уточнявайки, че е играл футбол като тийнейджър, но не знае нищо за спорта в Англия сега и не следи играта.

"Държа се отлично с нас, показа ни уважение като към бивши футболни звезди - разкрива Сейнт Джон. - Убеден съм, че нямаше идея кой къде е играл, какво е постигнал и тъй нататък. Просто му бяха казали - двама английски футболисти, които сега имат телевизионно шоу, и той се държеше с респект."

Жребият се тегли в заседателната зала на 60-ия етаж от сградата, където Тръмп събира най-доверените си хора на бизнес-срещи. Кадрите са запечатани и днес могат да бъдат видяни в интернет... Исторически!

На тях бизнесменът хвърля един маркетингов поглед към камерата още в началото на предаването. След което започва същинската част. Домакините тегли Грийвзи, гостите - Тръмп.

Първи от шапката излиза Тотнъм Хотспър. Американският милиардер изтегля Норич под №7, а Джими се смее - бившият му тим получава сравнително добър жребий у дома.

Гривс изтегля №3 - Суиндън или Кристъл Палас (този мач от четвъртия кръг още не е решен). Срещу Нотингам Форест или Саутхемптън (пак предстои преиграване).

Дотук нищо зрелищно. Тръмп се усмихва, но очевидно и четирите имена не му говорят абсолютно нищо. Вероятно всъщност - и шестте, изтеглени до този миг.

Питърбро излиза от шапката, след като сензационно е отстранил Ливърпул в миналия рунд. Което е развълнувало Англия, но едва ли е нарушило съня на Тръмп. Мидълзбро е съперникът.

И идва ред на последната четвъртфинална двойка.

"Лийдс Юнайтед", произнася Грийвзи с възбуда, знаейки кое име е останало за последно. "Манчестър Юнайтед", произнася Дейвид Дент, след като Тръмп му подава последната топка.

"О, Доналд! Едва ли разбираш какво направи току-що!", изтръгва се от гърдите на Сейнт Джон, а студиото се изпълва с усмивки.

Голямото дерби е факт. Двата отбора имат непримирима вражда през годините - войната на Ланкашър и Йоркшир, на бялата и червената роза, на два от най-успешните и големи клубове на Острова.

"Звучи като голям мач, нещо, на което бих искал да присъствам", казва Тръмп с вид на човек, който просто е заучил фразата, но няма представа за какво говори.

"Доналд, ако мислиш да отваряш магазин в Англия, можеш да го направиш в Лийдс. Но не и в Манчестър, не ходи там!", казва Грийвзи, упражнявайки английското си чувство за хумор върху слисания американски магнат.

И - за да го довършат - двамата му подаряват чашата за кафе на предаването с инициалите им, казвайки на Тръмп, че "това е най-престижната награда в световния футбол".

"Джими беше страхотен зевзек, той му го каза - смее се днес Сейнт Джон. - Доналд изглеждаше като човек, който не би различил зевзек и шегаджия, дори да живее с него. Не показа да е разбрал майтапа."

Голямото дерби, изтеглено от Тръмп, се играе на 8 януари 1992-ра. Ако трябва да сме честни, Доналд не е направил никаква магия, за да противопостави двата тима - просто те са последните два, останали в шапката. 

Манчестър Юнайтед печели с 3:1, а после взима и трофея, като на финала бие Форест на Брайън Клъф.

В квалификациите за САЩ 94, изтеглени ден преди историческия жребий за Купата на лигата, Англия се проваля и не достига до финалите в Щатите. Не че това е от значение за Тръмп.

Който и до днес едва ли разбира какво направи, като издърпа топките с имената на два от най-големите съперници в английския футбол.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията