Вечният футболен въпрос

Бразилия - Аржентина е 103 години история, митове и дилемата без отговор: Пеле или Марадона?

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 09 Ное 2016
0
1941

Във футбола има два вида мачове.

Такива, които преливат от качествена игра, голове, тактика, всичко нужно за това едни 90 минути да са близко до съвършенството. Но световно неинтересни, не привличащи внимание. Сигурно ги има в полското първенство, в Бундеслигата между Майнц и Кьолн да кажем...

Има и един друг вид двубои: Такива, които са класики още преди да бъде ритната топката от центъра с първия съдийски сигнал. Мачовете, които са направили тази игра велика.

Бразилия и Аржентина споделят сърцето на най-голямото съперничество на ниво национални отбори, без съмнение. Оставяме настрана успехите и отличията - 7 световни купи, 22 трофея в Копа Америка...

Тук са родени митове.

Двамата най-големи в историята - Пеле и Марадона, които светът още не може да раздели, са бразилец и аржентинец.

Враждата между тях, понякога индиректна, понякога съвсем искрено лична, е обусловила още един важен аспект от това защо Бразилия - Аржентина е суперкласиката на световния футбол, когато играят национални тимове.

Заслужава си да знаете какво е заложено "под терена" в този сблъсък, а класирането можете сами да проверите, ако седнете с една хладна чаша бира, за да гледате мача. И двата двубоя в квалификациите за Мондиал 2018 минаха, но бъдете сигурни - скоро пак ще се срещнат...

Историята, магията и митовете, както и кошмарите, са направили това дерби несравнимо с никое друго.

1914-а, 20 септември. Бразилия гостува за един от първите си приятелски мачове изобщо. Двубоят срещу Аржентина като гост.

Селесао е смазан с 0:3, като оскъдните сведения за срещата са, че домакините могат да бият с двуцифрен резултат, а двама от играчите на Бразилия довършват мача боси - късат се обувките им, а нямат резервни.

Това става обект на много подигравки в Аржентина, където футболът е развит по-бързо като полупрофесионален от италианци, британци и французи - преселници.

В страната гледат надменно на останалите държави от Южна Америка като футболно развитие в онзи момент.

А не бива. Седем дни по-късно същите "боси" бразилци бият с 1:0 Аржентина в ответния приятелски мач.

С тези двата, мачовете са 103 (за 103 години). Бразилия спечели 40, Аржентина - 37. Головата разлика е 162:159!

Враждата отдавна се е разляла из вените на всеки футболист, срещнал на терена някой от "онези" на клубно или национално ниво.

Аржентинците злорадстват, че в ерата на Пеле (от средата на 50-те до началото на 70-те) бразилският суперотбор не печели нито веднъж Копа Америка. Да, Кралят няма този трофей.

Бразилците отвръщат: А къде е купата на Америка на Марадона? Отговорът: Щеше да я има, ако световната конспирация не бе наказала Диего за 15 месеца през 1991-ва за кокаин.

Аржентина спечели Копа Америка същата година, но номер десет в небесносиньо и бяло бе на гърба на Диего... Симеоне.

Бразилия парадира с петте си световни купи. Аржентина отвръща - водим с 14 на 8 в Копа Америка.

Вече е ясно - "ние имаме Пеле" срещу "Марадона е по-велик от Пеле"...

Днес Меси и Неймар са символите на двата отбора, като са първи приятели и съотборници в Барселона, в контраст с тлеещия конфликт от десетилетия на двамата най-големи в историята.

Меси, между другото, посяга към короната им и световна титла след 2 години в Русия може да го намести на трона при тях. Стига първо отборът да се класира.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията